Германското хранилище за природен газ в Реден, което е и най-голямото в Германия - не може да съхранява газ, според надзорния орган на Долна Саксония. Съоръжението за съхранение представлява една пета от общия наличния капацитет за съхранение в Германия и също така е едно от най-големите в Западна Европа, с работен капацитет от около 4 милиарда кубически метра на подземна площ от около осем квадратни километра, според уебсайта на съоръжението.

Причината - съоръжението претърпя дефлаграция (горене) в съоръжението, пише Oil Price. "Разследванията за причината за дефлаграцията продължават", коментира говорител.

Норвегия измести Русия като най-големия доставчик на природен газ в Германия през 2022 г.

Норвегия измести Русия като най-големия доставчик на природен газ в Германия през 2022 г.

Миналата година Русия започна постепенно да намалява доставките на газ през тръбопровода "Северен поток"

Съхранението на газ е спряно като предпазна мярка поне в рамките на следващите няколко дни, без да е дадена конкретна дата за това кога ще може да бъде възобновено. Държавната служба за минно дело, енергетика и геология заяви, че няма доказателства за външно влияние.

Дефлаграцията е възникнала по време на фаза на съхранение, а не фаза на доставка, добавяйки, коментира говорителят, като в същото време заяви, че никой няма да остане без гориво.

Неотдавна германските оператори на газови хранилища заявиха, че не предвиждат никакви проблеми с доставките на газ през следващата зима че няма притеснения от недостиг, дори при по-ниски температури.

Съоръженията за съхранение в Германия са пълни почти 90%, което е доста над изискванията по закон - от 40%. Това беше постигнато заради намаляване на използването и умишлените ограничения.

Газохранилището в Реден спря да получава доставки от руския "Газпром", след като отношенията на гигантът с Европа се влошиха. Германия започна да пълни хранилището месец по-късно, през май.