Германия ще налее 900 милиона евро субсидии за разширяване на станциите за зареждане на електрически превозни средства за домакинства и компании, става ясно то съобщение на министерството на транспорта.

Най-голямата икономика в Европа има около 90 000 обществени точки за зареждане, но иска да ги увеличи до един милион до началото на следващото десетилетие с надеждата да стимулира растежа на потреблението на електрически превозни средства. Германия се стреми към въглеродна неутралност до 2045 г., пише Reuters.

По пътищата на Германия се движат около 1,2 милиона напълно електрически превозни средства по данни към април, което е доста под целта й от 15 милиона до 2030 г., показват данни на федералния автомобилен орган KBA.

Високите цени, липсата на станции за зареждане, особено в селските райони, се смятат за основните причини за това продажбите на електрически превозни средства да не растат особено.

Япония толкова иска да е в надпреварата за електромобили, че скючи сделка със САЩ за търговия с минерали

Япония толкова иска да е в надпреварата за електромобили, че скючи сделка със САЩ за търговия с минерали

Западните и китайските производители контролират 90% от световния пазар на електромобили през 2022 г., японските им съперници имат дял от 5%

Министерството на транспорта съобщи, че скоро ще стартира две програми за финансиране в подкрепа на частни домакинства и компании в изграждането на зарядни станции със собствено захранване.

От тази есен ще бъдат предоставени до 500 милиона евро субсидии за насърчаване на самостоятелното снабдяване с електричество в частни жилищни сгради, при условие че жителите вече притежават електрически автомобил, според министерството.

От следващото лято ще бъдат заделени 400 милиона евро за компании, които искат да изградят инфраструктура за бързо зареждане за търговски автомобили и камиони.

П рез октомври германското правителство одобри план на стойност 6,3 милиарда евро за три години за бързо увеличаване на броя на станциите за зареждане на електрически превозни средства в цялата страна.