Германия не планира да добива шистов газ, тъй като това ще бъде в ущърб на околната среда, заяви вицеканцлерът и министър на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Frankfurter Allgemeine Zeitung.

По думите му, Германия има крупни находища от шистов газ, но за извличането му е необходимо хидравлично разбиване.

"Би било необходимо да се разрушат дълбоки слоеве скали под голямо налягане и с използване на химикали, за да се извлече газ", казва той, добавяйки, че подобна технология противоречи на германското законодателството за водите.

Министърът, представляващ "зелените" в управляващата коалиция, смята, че при тези условия ще са необходими години за получаване на съответните разрешителни за разработване на находищата.

Според Хабек, поради тази причина Германия не може бързо да се откаже от доставките на руски природен газ. "Незабавното ембарго на доставките на руски газ ще застраши социалния мир в Германия", посочва министърът.

Ако доставките на природен газ от Руската федерация спрат, Германия ще трябва да намали производството си. Това пък казват пред "Известия" от ръководството на най-големия в Европа химически концерн BASF. Оттам отбелязват, че половината от вноса на газ в Германия идва от Русия.

По информация от германското Министерство на икономиката и защита на климата (BMWiB), газохранилищата в страната като цяло сега са запълнени на 29%.

Шефът на BASF: Германия я чака най-голямата криза от 1945-а, ако се откаже от руския газ и петрол

Шефът на BASF: Германия я чака най-голямата криза от 1945-а, ако се откаже от руския газ и петрол

Под заплаха се оказва съществуването на много малки и средни предприятия