Германия може да се сблъска със същите проблеми, които Обединеното кралство изпитва в момента. Това съобщават от Welt. Според информацията, в страната липсват 1,2 милиона работници. Недостигът на персонал е засегнал 70 професии. Празни рафтове в супермаркетите и дълги опашки по бензиностанциите - подобни явления може да сполетят и Германия.

В някои райони недостигът на работници е особено голям. Страната се нуждае от 18 000 социални работници и учители. Липсват служители в областта на грижите за възрастни хора. Недостига на 13 200 водопроводчици значително оскъпява тези услуги.

Недостиг на работници и хаос във веригата на доставки: Великобритания се готви за трудна зима

Недостиг на работници и хаос във веригата на доставки: Великобритания се готви за трудна зима

Липсата на работници се отразява на редица сектори в цялата страна

Според данни от Германския икономически институт (IW), с които Welt разполага, в някои области квалифицираните работници е особено остър. Според тях най-голям е недостигът на педагози - 18 300 души. Има недостиг и на медицинските сестри (16 700 души). Списъкът с общо 15 професии включва още електротехници (15 500 души), шофьори на камиони (6700 души) и т.н.

Бъдещите власти на Германия се надяват, че увеличаването на трудовата миграция ще помогне за разрешаването на проблема.

Няма кой да кара камионите в Германия

Няма кой да кара камионите в Германия

Недостигът на шофьори на камиони вече доведе до криза със снабдяването във Великобритания. И вероятно същите проблеми я чакат и Германия. Надеждите са насочени към Източна Европа

Според експерта от Института по немска икономика Александър Бурштеде трябва да се улесни достъпът до Германия и намирането на работа в страната и да се премахнат бюрократичните пречки пред предприятията.

Германия трябва да направи тези професии по-привлекателни. Една от причините за недостига на кадри е непривлекателността на някои от тях. Според Федералната статистическа служба например, миналата година в Германия шофьор на камион е получавал 14,2 евро на час, без удръжки и данъци.

В последно време британската икономика се изправи пред сериозни проблеми, заради липсата на служители - първоначално в сектори като земеделие и хотелиерство. По-късно недостигът на кадри обхвана почти средния бизнес.

Повече от 25% от анкетираните 500 британски компании съобщават за спад в производствения капацитет само заради недостиг на персонал. Много от тях обмислят варианти за намаляване на производството и повишаване на цените.

Обикновените потребителите ще усетят въздействието в рамките на няколко месеца под формата на значително увеличение на цените за редица продукти.

Годишната потребителска инфлация в Германия се е ускорила през октомври за пореден месец, достигайки ново най-високо ниво от 1993-а година насам, показват предварителни данни на федералната статистика Destatis.

Празни рафтове и затворени бензиностанции: ще се повтори ли британският сценарий и в Германия?

Празни рафтове и затворени бензиностанции: ще се повтори ли британският сценарий и в Германия?

Празни рафтове и сериозен проблем с доставките на продукти: пред такава заплаха е изправена Германия, ако бързо не разреши проблема с недостига на шофьори