Недостигът на работна ръка, сериозният ръст на цените на природния газ и глобалните ограничения във веригата на доставки предвещават трудна зима за Обединеното кралство. Нарастващото потребление, дошло с отварянето на икономиките, създава подобни проблеми по целия свят, но според икономисти Brexit изостря тези проблеми във Великобритания.

Липсата на работници се отразява на редица сектори в цялата страна. Очаква недостигът на шофьори на камиони да достигне 100 000 души. Това, до голяма степен, се приписва на напусналите пределите на страната граждани на ЕС след Брекзит. Липсата на шофьори на камиони нарушава доставките, а някои рафтовете в магазините останаха празни. Бензиностанциите изчерпаха запаса си от гориво, което предизвика паника, пише CNBC.

Фермери предупредиха, че до 120 000 прасета може да бъдат избити в рамките на седмици, заради липса на месари и работници на кланицата.

И вицепрезидентът на Националния съюз на земеделските производители на Обединеното кралство обяви, че недостигът на работна ръка във веригата за доставки на храна остава сериозен. Всички индустрии, включително машиностроенето и транспорта, изпитват сериозен недостиг на работници.

Според Confederation of British Industry, която представлява 190 000 предприятия, 70% от компаниите планират повишаване на заплатите в опит да се справят с недостига на работна ръка.

Правителството на Обединеното кралство все пак издаде хиляди временни визи за шофьори на камиони, месари и селскостопански работници, но някои критици твърдят, че това е недостатъчно.

"Предлагането на тримесечните визи може да не сработи, докато останалата част от ЕС процъфтява, заради ресурсите по плана за възстановяване", каза Рикардо Кресченци, който е професор по икономическа география в Лондонското училище по икономика. По думите му е трудно да се разбере дали проблемите са временни.

Според доцентът Сам Роско от университета на Съсекс, недостигът ще продължи, освен ако не настъпят коренни промени в имиграционната система на страната.

"Загубихме достъп до 27 държави-членки и до работната ръка,която идваше от там - нискоквалифицирана работна ръка. Мисля, че това ни поставя в несигурно положение", заяви той.

От Credit Suisse предупредиха, че британските потребители "ще се сблъскат спо-висока инфлация, ниско предлагане и затягане на паричната политика".

"Реалните разполагаеми доходи на британския потребител могат да спаднат с около 1,5%(през 2022 г.), което е най -големият спад от 2011 г."

По думите на ръководителят на Британския консорциум за търговия на дребно Хелън Дикинсън трима от всеки пет изпълнителни директори ще трябва да повиши цените до края на годината, заради проблеми с веригата на доставки. Около 10% казват, че вече са го направили.

Всичко това се случва на фона на предстоящата енергийна криза в страната. Няколко британски доставчици на енергия се сринаха, след като цените на газа на едро се покачиха до рекордни нива. Въпреки че проблемът засяга световните пазари, Великобритания е особено уязвима заради зависимостта си от газ. Повече от 22 милиона домакинства са свързани към британската газова мрежа.

Междувременно в Европа Европейската комисия готви "набор от инструменти", които държавите -членки биха могли да използват за справяне с непосредственото въздействие на настоящото увеличение на цените на газта.

В същото време мерките, предприети от британското правителство, остават неясни, още повече, че няма стратегия за координиране с външни партньори.