Икономиките в Латинска Америка ще понесат най-тежкия удар в историята на континента, предупреди ръководителят на изследванията за региона към Goldman Sachs Алберто Рамос, предаде Zero Hedge.

"Очакваме през второто полугодие и догодина те да изпълзят от много дълбока дупка", каза той. По думите му Аржентина, Перу и Мексико ще регистрират двуцифрен спад на брутния вътрешен продукт. Макар че останалите държави няма да са чак толкова тежко засегнати, все пак свиването на икономиките им ще бъде историческо.

Интересното е, че анализаторът не включва Бразилия в страните с апокалиптично понижаване на БВП. Там правителството предпочете да не предприема мерки за унищожаване на икономиката в името на демонстрацията на активност и, изглежда, това се е оказало правилно решение, което дава позитивен резултат.

Питър Шиф: Истинският срив е тук

Питър Шиф: Истинският срив е тук

Действията на централните банки влошават състоянието на икономиката, смята експертът

Като цяло континентът не се представяше добре икономически от Голямата рецесия насам и най-вече през последните няколко години. Така на практика пандемията от коронавирус се превърна в катализатор на срив за регион, който и без това изпитва сериозни проблеми.

"Латинска Америка не се справяше добре през последното половин десетилетие", каза професорът по международен бизнес във Florida International University Джери Хаар, предаде Zero Hedge. "Така коронавирусът се превърна в ритник в слабините на някой, който вече страда от двустранна херния."

Същевременно Рамос е на мнение, че индексът на потребителските цени ще се задържи нисък в страните от континента, което ще развърже ръцете на централните им банки да инфлират местните валути. Въпреки че според някои мейнстрийм икономисти подобен ход е позитивен обаче, икономическата логика и история показват друго. Пример за това е глобалният рекордьор по правителствени фалити Аржентина.

Heineken инвестира над  $183 милиона в Бразилия за разширяване на бизнеса си

Heineken инвестира над $183 милиона в Бразилия за разширяване на бизнеса си

Към момента слабото състояние на страните в региона бива отразявано и от индекса MSCI за Латинска Америка, който спадна повече от двойно от началото на пандемията. За последните две години и половина той е с почти 40% надолу.