Heineken ще инвестира 183,14 милиона долара за разширяване на своя завод Ponta Grossa в Бразилия, съобщиха от компанията, предава Reuters.

Холандската компания ще направи инвестицията през тази и следващата година и ще се фокусира върху марките Heineken и Amstel в третото по големина предприятие за пивоварство в бразилския щат Парана, най-значимият й пазар в света. Компанията не даде подробности за плана за разширяване, заявявайки само, че производството ще нарасне със 75%. "Ние реализираме за една година всички планирани в стратегията инвестиции.

"Бразилия е ключов пазар за нас", заяви главният изпълнителен директор на Heineken за Бразилия - Маурисио Джамеларо. Въпреки бавното възстановяване на бразилската икономика, втората по големина пивоварна в света след Anheuser-Busch InBev  не чака да разшири производството си на бира на пазар, който е по-важен за продажбите от САЩ или Европа.

Heineken стана сериозен конкурент, в рамките на бразилския пазар, на най-значимата компания за бира Ambev, бразилското звено на Anheuser-Busch InBev, след като пое операциите на японската компания Kirin за 1,2 милиарда долара през 2017 г. Това удвои бразилската продукция на Heineken и компанията твърди, че "притежават" 22% от пазара.

Обявлението за разширяване дойде точно в деня, след като Ambev обяви, че ще инвестира 2 милиарда реала за откриване на нова пивоварна в Северна Бразилия, заедно с производството на консерви и допълнителни производствени линии за бира.