В анализ на екипа на голямата американска банка Goldman Sachs Group, ръководен от Ян Хациус, се прогнозира, че икономическият растеж на САЩ през 2021 г. ще достигне 5,6%, при предходна оценка за 5,7%. А през 2022 г. икономиката ще расте с 4%, при предишна прогноза за експанзия от 4,4 на сто, съобщи БНР.

Забавянето на възстановяването на потребителските разходи е накарало икономистите на Goldman Sachs да намалят прогнозите си за икономическия растеж за САЩ за тази и следващата година.

Икономистите на банката допълват, че понижаването на прогнозите за икономически растеж на американската икономика за 2021 г. и 2022 г., обаче се компенсира от повишаване на прогнозите за 2023 г. и 2024 г.

Goldman Sachs: Подгответе се за по-голям имотен балон от 2007 г.

Goldman Sachs: Подгответе се за по-голям имотен балон от 2007 г.

Жилищата ще растат с между 5 и 15% през следващите години, прогнозират от банката

В подкрепа на посоченото, анализаторите от Goldman Sachs отбелязват "по-дълготрайното негативно влияние на коронавирусната пандемия върху чувствителните по отношение на Covid кризата разходи за потребителски услуги" и очакванията, че глобалното предлагане на полупроводникова техника няма да се подобри до следващата година. Като същевременно вероятно ще има намаляване на антикризисните фискални стимули.

От американската банка също така очакват, през следващата година някои разходи за услуги и нетрайни стоки да останат под нивата от преди пандемията, особено ако преминаването към работа от разстояние намали общите разходи.