Хедж-фондът Amaranth Advisors LLC, който изгуби над $6 млрд. в спекулативно движение с фючърси на природен газ, ще остане в сектора, заяви собственикът Николас Маунис.

Маунис обвини за загубите, които включват и допълнителни $560 млн. направени на 14 септември, единствено пазарните движения. Амарант, които в момента имат активи на стойност около $3.5 млрд., не са решили още как ще удовлетворят исканията за възстановяване на парите на клиентите.

Според един от мениджърите на фонда, повечето инвеститори ще напуснат фонда, тъй като доверието им е изгубено напълно.

Амарант, който е със седалище в Грийнуич, Кънектикът, през тази седмица затвори всичките си позиции в енергийния сектор и други подобни инвестиции, за да избегне обявяването в несъстоятелност. Двата основни фонда на дружеството се сринаха с 65% само за последните три седмици.

Амарант преговаряше със Citigroup Inc., за продажба на част от фонда, тъй като най-голямата американска банка пък желае да разшири позициите си в сектора на хедж-фондовете. Амарант е най-големият фонд, който прави подобно лошо представяне, след като през 1998 Long-Term Capital Management LP едва не обяви фалит.

Американската комисия за финансов надзор прави обстойна проверка на фонда в момента, за да се прецени дали не е имало съзнателно подвеждане на инвеститорите.

Хедж-фондовете са частни сдружения, които се грижат за инвестициите на богати инвеститори и институции. Те се задължават да правят печалби без значение в коя посока се движи пазара. В САЩ има повече от 8,000 хедж-фонда с обща стойност на активите от над $1.2 трлн.