Въпреки някои позитивни новини, свързани с откриването на ваксина срещу коронавирус, очакванията за V-образен растеж и постепенното отваряне на икономиката, тези фактори няма да допринесат съществено за възстановяването на стопанството, коментира главният икономист на дилъра на акции Market Securities Кристофър Барод, предаде Business Insider.

По отношение на ваксината, той смята, че дори и да бъде одобрена такава до края на годината, нейното разпространяване няма да започне преди 2021 г. На това мнение са и от Pfizer, които в края на миналата седмица оповестиха, че техният медикамент е понижил нивата на антитела в тестовата група от 24 души. Според компанията, дори и вторичното изпитание върху хора, което може да обхване 30 хил. доброволци, да бъде успешно, тя ще може да произвежда едва по сто броя дневно. Той ще нарасне до 1 млрд. дневно догодина.

Добра новина за ваксина от Pfizer изстреля борсите и срина благородните метали

Добра новина за ваксина от Pfizer изстреля борсите и срина благородните метали

Антителата са се повишили при всички 24 ваксинирани доброволци 28 дни след поставянето на медикамента

Ваксината и болестта обаче не са единствените фактори, от които инвеститорите трябва да се притесняват. "Пазарите дори не са калкулирали много от рисковете", казва той, допълвайки, че скорошното добро представяне на борсите, което се разминава със състоянието на реалната икономика, се дължи на фискалните стимули.

В крайна сметка обаче цените на акциите ще се коригират. Очакваната от Барод посока е надолу, тъй като рисковете на пазарите само ще се покачва. Освен това в САЩ тепърва предстоят президентските избори, върху които ще се съсредоточат инвеститорите през август, а техният изход несъмнено ще окаже силно въздействие върху цялата икономика.

"Моят съвет е от август да сме по-предпазливи и да потърсим някаква защита на активите и доходите си", каза той.

Затова и V-образното възстановяване, което мнозина очакват, няма да настъпи. Вместо това икономиката ще остане потисната поне до края на 2021 г., след което ще започне плавно да расте през 2022 или 2023 г., прогнозира Барод.