Годишната инфлация в Австрия през юли е най-високата от февруари 1975 година - индексът на потребителските цени е скочил с 9,3%, показват предварителните данни на федералната статистическа служба Statistik Austria. По този начин показателят отчита най-високите си стойности от 47 години насам.

"През юли 2022 г. темпът на нарастване на потребителските цени се повиши до 9,3%. Това е най-високият процент на инфлация от февруари 1975 г.", каза Тобиас Томас, главен изпълнителен директор на Statistik Austria.

Той отбеляза, че на първо място са поскъпнали горивата, битовата енергия, хранителните продукти и в сферата на общественото хранене.

"Увеличенията на цените са особено забележими при редовните седмични покупки: цената на мини-кошницата, която освен храна и услуги съдържа и гориво, се е повишила с 19,1% през юли, т.е. два пъти повече от общата инфлация", посочи Тобиас Томас.

Годишната инфлация в Австрия през юни също бе рекордно висока за периода от септември 1975 г. досега, достигайки ниво от 8,7 на сто.