Италия ще удвои планираните средства за справяне с негативното влияние, което разпространението на коронавируса има върху икономиката на страната, предава Bloomberg.

Рим съобщи, че ще изхарчи €7,5 млрд. Това е драматична ескалация на отговора на правителството, който досега се ограничаваше основно в затваряне на училища и забрана за публични събития.

Икономиката на Италия вече бе в риск от рецесия и преди епидемията. Кризата парализира бизнеса в богатите северни региони на страната, дом на големи компании, включително производителя на автомобили Fiat Chrysler. Епидемията оказва натиск и над крехкото коалиционно правителство.

Средствата ще бъдат използвани за помощ на бизнеса и семействата, съобщи премиерът Джузепе Конте. Никой не трябва да загуби работата си заради коронавируса, заяви и министърът на финансите.

Допълнителните разходи ще доведат до увеличаване на дефицита над обещаното. Рим ще надхвърли договорената с ЕС граница с €6,35 млрд., или 0,35 пр. п. от БВП до общо над 2,5% от икономиката. Италия вече води разговори с Брюксел.

Повече детайли за програмата ще бъдат представени през следващата седмица, като те разходите ще трябва да получат одобрението на парламента.

ОИСР: Коронавирусът носи рецесия за световната икономика

ОИСР: Коронавирусът носи рецесия за световната икономика

Нужни са координирани действия в развитите икономики