Цените на суровата захар в САЩ се покачиха до 22,4 цента за фунт (1 фунт е 0,45 кг), което е най-високото им ниво от повече от шест години насам, съобщава Trading Economics. Това съответно води и до повишение на цените на готовата за консумация захар.

Основната причина за това е, очакваното увеличение на търсенето на биогорива, на фона на намаляване на производството на захар от основните производители.

Решението на редица страни от ОПЕК+ - включително водещите при добива на петрол Русия и Саудитска Арабия - да намалят допълнително добива на петрол от месец май до края на годината, предизвика рязко покачване на цените на петрола напоследък.

Това ще насърчи производителите на захарна тръстика да пренасочат реколтата си от производство на захар, към продажба на по-висока цена на компании за производство на биогорива.

ОПЕК+ съкращава производството на петрол

ОПЕК+ съкращава производството на петрол

Каква е причината?

Освен това, новото правителство на Бразилия (основен производител на захарна тръстика) прекрати действието на програма, която освобождаваше бензина от данъци, което увеличи търсенето на етанол от захарна тръстика.

Междувременно неблагоприятното метеорологично време в Тайланд и Индия повлия отрицателно на прогнозите за производство на захар от тръстика в тези страни, отбелязват анализатори.

Захарта в Европа и у нас поскъпва

Захарта в Европа и у нас поскъпва

Очаква се поскъпване и на захарните изделия