По данни на Европейската комисия към декември 2022 г., потребителските цени в Европейския съюз на хляба и зърнените храни са се повишили през изминалата година с около 20%, на млякото, сиренето и яйцата - с 27,8%, месото е поскъпнало със 17%, мазнините и маслата - с 32%, а захарта - с 15,7% и т.н.

Макар че в ЕС като цяло захарта не е най-поскъпналия хранителен продукт, в някои държави нейната цена "счупи" всички рекорди, пише "Известия". В Естония захарта е поскъпнала за година двойно, в Чехия - почти двойно, в Полша - с 87,4%, в Германия - с 63%, в Италия и Испания - с 51%, във Франция - с 23%.

За значителното поскъпване на захарта в Европа, отчасти причината е ниската реколта. По данни на германската компания Südzucker, най-големият производител на захар на континента, поземлените площи, предназначени за отглеждане на захарно цвекло, са намалели с 4% тази година. По оценки на Европейската комисия, производството на захар в ЕС през сезон 2022/23 ще падне до 15,5 милиона тона, т.е. с 6,9% по-малко спрямо предходната година, поради намаляване на площите и лятна суша.

Друга причина за "ралито" при цените на захарта в Европа е намаляването на износа в световен мащаб. Водещите производители значително намалиха доставките за континента.

Бразилия, която е най-големият износител на захар в света, намали прогнозата си за реколтата за този сезон с 16%, позовавайки се на неблагоприятно време. Индия, вторият по големина износител (15,6%), намали квотите си за износ на захар почти наполовина.

Обаче основната причина за поскъпването на захарта в Европа през миналата година (особено към края й), е поскъпването на природния газ. През последната година, синьото гориво в Европа е поскъпнало средно с 60%.

Производството на захар от захарно цвекло е доста енергоемко. Повечето европейски захарни заводи работят на природен газ. Но след като Русия спря доставките за Европа през лятото, много производители пренасочиха захранването на заводите си към други видове гориво. Така Nordzucker например, прехвърли повече от 80% от производствените си мощности на петрол. Но и това не помогна да се справят с рязко нарасналите разходи.

А Südzucker вече предупреди, че захарта ще продължи да поскъпва и през 2023 година. В тази връзка се очаква, че цените на сладкиши, торти, бонбони, шоколад, както и алкохолни и безалкохолни напитки може да скочат (значително).

Производителят на NuCrema планира да се премести у нас

Един от най-големите гръцки производители на шоколадови изделия планира да се премести у нас

Българската компания "Ролпласт Груп", един от най-големите производители на щори в региона, планира нова голяма инвестиция