Рекордния внос свинско месо в Китай вероятно ще спадне, след като вътрешните цени също намаляха. Новината  е потенциална надежда за облекчаване на натиска върху световния пазар на месо, пише Bloomberg.

Китай е най-големият вносител на протеини в света, но може да намали вноса си с повече от 50% за периода юли-декември, в сравнение с от първата половина на фона на намаляващите вътрешни цени, смятат експерти.

Фючърсите върху международния бенчмарк за свинско месо поскъпнаха с над 25% на борсата в Чикаго през 2021 година на фона на силното търсене и по-скъпите фуражи. Цените на свинското в Китай обаче се сринаха с над 50% заради повишената продукция, вноса и възстановяването на стадата от африканската чума по свинете.

Спадът във вноса на Китай месо може да бъде добра новина за потребителите в други части на света. По-скъпите месо, зърнени храни и други увеличиха глобалните разходи за храна до най-високото ниво от 2011 г. досега.

Производството на свинско месо в Китай е скочило с 36% през първата половина на годината или до около 27 милиона тона, докато броят свинете в стадата е нараснал с почти 30% до 439 милиона в края на юни на годишна база.

През 2020 г. Китай е внесъл рекордното количество от 4,4 милиона тона свинско месо. Испания, Бразилия и САЩ са били основните доставчици.

През 2020 г. Пекин освободи 670 000 тона от държавни резерви от свинско, което е приблизително еквивалент на 15% от количеството свинско месо, внесено тази година.