Евентуалната победа на милиардера Доналд Тръмп в надпреварата за държавен глава на САЩ може да нанесе сериозен удар върху китайската икономика.

Обещанията на кандидата за президент отвъд Океана да въведе повишени мита за китайския внос, поддържайки идеята за дефлация, ще доведе до загуба на милиарди долари за втората най-голяма икономика в света.

Това сочи проучване, проведено от Кевин Лай, главен икономист  в компанията Daiwa Capital Markets, базирана в Хонконг, пише Bloomberg.

Оценката на експерта сочи, че предложението на Тръмп за 45 на сто повишаване на тарифите за китайските стоки - с цел намаляване на търговския дефицит с Америка, ще предизвика 87 процента спад в износа на азиатската държава до САЩ.

Във финансови измерения процентите възлизат около 420 милиарда долара, без да се отчитат финансовите загуби от оттеглянето на инвестициите на чуждестранни компании.

С течение на времето това би означавало сериозен удар върху брутния вътрешен продукт на Китай. Така експертът сочи в своето проучване, че въз основа на дългия период на съкращаване и мултипликационния ефект, БВП на азиатската държава ще падне с 4.82 процента, което се равнява на около половин трилион долара.

„Загубите за брутния вътрешен продукт или забавянето на темпа му на растеж ще са потресаващи”, коментира икономистът, като допълни, че тези тарифи ще са пагубни за Китай, тъй като са насочени против мултинационалните фирми, опериращи в азиатската държава.

В същото време повишаването на митата дори само с 15 на сто ще доведе като резултат до загуби за икономиката на азиатската държава.

Евентуалните такси ще бъдат наложени върху широка гама от асортименти на стоки, като се започне от машини и инструменти и се стигне до играчки и битова техника.