Съединените щати изпреварват Китай в надпреварата за най-голямата икономика в света, които се радват на по-силно възстановяване от пандемията, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на САЩ миналата година нарасна с 6,3% в номинално изражение (без коригиране на инфлацията), изпреварвайки растежа на Китай от 4,6%. Докато част от това превъзходство отразява повишеното увеличение на цените в Америка, резултатът от 2023 г. се базира на по-широка основа: икономиката на САЩ излиза от периода на пандемията по-успешно от китайската.

"Това е зашеметяващ обрат на съдбата", каза бившият шеф на МВФ за Китай Есуар Прасад. Силното представяне на икономиката на САЩ, съчетано с всички краткосрочни и дългосрочни насрещни ветрове, пред които е изправена китайската икономика, прави по-малко ясно предположението, че БВП на Китай някой ден ще изпревари този на САЩ, смята експертът.

Икономистите са все по-сигурни: САЩ ще избегнат рецесията

Икономистите са все по-сигурни: САЩ ще избегнат рецесията

Нарастващият оптимизъм в проучването на NABE е в съответствие с най-новите икономически данни

Икономиката на Китай изостава още повече от САЩ, които се радват на силно възстановяване от пандемията

Икономическото представяне се отразява на фондовите пазари на съответните държави . Американските акции достигнаха исторически върхове тази седмица, докато китайските акции са затънали в мечи пазар на стойност над 6 трилиона долара.

Не се очакваше да бъде така. В началото на миналата година масово се предсказваше, че САЩ ще изпаднат в рецесия, тъй като Федералният резерв повиши лихвените проценти , за да се бори с инфлационния бич, невиждан от десетилетия.

Китай, от друга страна, се очакваше да изпита главоломно възстановяване, тъй като отново отвори икономиката си напълно за търговия след строгите блокирания за борба с разпространението на Covid-19.

Това не се случи. Данните за БВП, публикувани в четвъртък, показаха, че икономиката на САЩ е завършила годината "с гръм и трясък", нараствайки с 3,3% в реално изражение, коригирано спрямо инфлацията през четвъртото тримесечие, след като се увеличи с 4,9% през третото. Инфлацията върви обратно към целта на Фед от 2% и страховете от рецесия избледняват.

Може ли Китай да върне своето икономическо чудо през 2024 г.?

Може ли Китай да върне своето икономическо чудо през 2024 г.?

Попарените очаквания оправдаха съмненията в китайския модел на растеж

Проблемите на Китай са дълбоки и структурни

Китай, напротив, се бори под тежестта на продължилия години срив на недвижимите имоти и най-тежката си поредица от дефлация от около 25 години. Износът, някога критичен стълб на растежа, намаля през 2023 г., безработицата сред младите хора нарасна рязко, а местните власти са обременени с твърде много дългове.

Въпреки че правителствените данни показват, че икономиката е постигнала целта за годишен растеж на властите, като се е увеличила с 5,2% през 2023 г., има подозрения, че това не е вярна картина на случващото се.

Разбира се, номиналният БВП не е единственият начин за измерване на размера на икономиката на една страна.

Икономистите също използват нещо, наречено паритет на покупателната способност, което се опитва да вземе предвид разликите в цените между страните за една и съща стока или услуга. На тази база, както е изчислено от Bloomberg Economics, Китай изпревари САЩ около 2016 г.: Един долар в Китай просто купува много повече, отколкото в САЩ.

Но много наблюдатели не смятат, че това е най-добрият начин за измерване на икономическата тежест на световната сцена. За това номиналният БВП се счита за по-добър ориентир.

"Пандемията прикри много от слабостите на Китай, които са дълбоки и структурни и ще продължат през десетилетието - в зависимост от способността им да се реформират", каза Джош Липски , бивш съветник на МВФ, който сега е директор на Геоикономическия център на Атлантическия съвет.

Междувременно САЩ изненадаха икономистите с устойчивостта на икономиката си след пандемията. Някои дори подозират, че страната може да е на прага на повишаване на растежа на производителността, което ще позволи на икономиката да расте по-бързо, без да генерира инфлация.

Въпреки това последният акт в кампанията на Фед за връщане на инфлацията в САЩ до целта от 2% все още не е написан. Все още съществува риск политиката да остане твърде строга за твърде дълго време и да предизвика спад.

Пазарът на труда показва признаци на отслабване. В резултат на това основателят на MacroPolicy Perspectives LLC и бивш икономист от Фед Джулия Коронадо каза на уеб семинар на American Enterprise Institute в сряда, че рисковете от рецесия са по-високи сега, отколкото в началото на 2023 г., въпреки това нейната прогноза остава, че такава ще бъде избегната.

САЩ имат и дългосрочни опасения, включително исторически висок бюджетен дефицит.

Все пак историята от миналата година е ясна.

"Всички приказки за това, че Китай ще стане най-голямата икономика в света според размера на БВП, бяха оставени на заден план, ако не и отложени за неопределено време", каза Липски.