Икономиката на САЩ би трябвало да избегне рецесия през текущата година, така смята все по-голямо мнозинство от икономисти, анкетирани от Националната асоциация по бизнес икономика (NABE).

Около 91% от участвалите в последното проучване на NABE, публикувано в понеделник, определиха вероятност от под 50% САЩ да навлязат в рецесия през следващите 12 месеца, информира Reuters.

Рецесията идва скоро? Ето как да се подготвите за нея

Рецесията идва скоро? Ето как да се подготвите за нея

"Печалбите винаги спадат, когато САЩ изпаднат в рецесия

Това е увеличение от спрямо 79% от анкетираните бизнес икономисти, споделящи това мнение, в октомврийското проучване. И много далеч от прогнозата преди година, когато мнозинството от експертите очакваха рецесия, тъй като Федералният резерв повиши лихвените проценти, за да се бори с високата инфлация.

Нарастващият оптимизъм, видим в проучването, е в съответствие с голяма част от най-новите икономически данни, включително измерване на потребителските настроения , които миналата седмица се повишиха до 2 1/2-годишен връх. Освен това инфлацията спада по-бързо от очакваното, а пазарът на труда се охлажда, но не се срива.

Три знака, че икономиката на САЩ е пред рецесия

Три знака, че икономиката на САЩ е пред рецесия

Много рискове ще окажат влияние върху потребителските навици

Политиците на Фед, които поддържат основния лихвен процент в сегашния му диапазон от 5,25%-5,5% от юли, сигнализираха, че вероятно ще намалят лихвените проценти тази година, стига инфлацията да продължава да спада.

Икономистите, анкетирани от NABE, очакват корпоративните продажби и маржовете на печалба да се повишат тази година и казват, че проблемите с веригата за доставки и недостигът на работна ръка намаляват, което е потенциално положителна новина за перспективите за инфлация.

Около 63% от респондентите в последното проучване не съобщават за недостиг на вложени материали спрямо 46% преди три месеца; и малко над половината от анкетираните съобщават, че няма недостиг на работна ръка, спрямо 38% от предишния доклад. И двата показателя са сред тези с най-добрите данни от началото на пандемията, каза NABE.

Защо най-очакваната рецесия в историята така и не се случи?

Защо най-очакваната рецесия в историята така и не се случи?

На фона на инфлация и повишаващи се лихви

По-високите лихвени проценти, увеличената геополитическа нестабилност и по-високите разходи представляват най-големите рискове за тази картина на като цяло здрави бизнес условия през новата година, според проучването на 57 членове на NABE, проведено от 28 декември до 9 януари.

В същото време бизнес икономистите цитираха по-ниските лихвени проценти, заедно с по-ниските разходи и по-добрата наличност на работна ръка, като представящи най-големите вероятни рискове за положителните перспективи.