На последната пресконференция на Федералния резерв за 2023 г. председателят на Фед Джером Пауъл направи нещо като "победна обиколка". Икономистите - включително тези от персонала на Фед - масово очакваха рецесия през 2023 година, тъй като централната банка повиши лихвените проценти, за да намали постоянно високата инфлация. Икономическият спад обаче така и не дойде.

"Много голяма част от анализаторите прогнозираха много слаб растеж или рецесия", каза Пауъл. "Това не само не се случи, но всъщност имахме много силна година".

Въпреки че това е добра новина както за бизнеса, потребителите, така и за инвеститорите, неочакваният обрат на събитията повдига въпроса: Как анализаторите са се объркали толкова много този път?

Снимка 577881

Източник: iStock

Отговорът се крие в безпрецедентния характер на пандемията от COVID и историческия фискален стимул от 5 трилиона долара, който правителството на САЩ напомпа в икономиката в отговор, казаха икономисти пред Yahoo Finance в интервюта.

"Това беше огромно предизвикателство", каза главният американски икономист на Deutsche Bank Матю Лузети.

"Естеството на прогнозирането е, че често поглеждате назад към историята, или чрез вашите модели, или чрез търсене на исторически паралели, и [опитвате] да прецените колко подобни или различни са нещата от миналото и да получите исторически средни отговори...

И когато нямате аналогичен период, към който да погледнете назад, това прави нещата невероятно трудни."

Спадът на частното потребление дърпа икономика №1 в Европа към рецесия

Спадът на частното потребление дърпа икономика №1 в Европа към рецесия

Германия е единствената голяма икономика, която според Международния валутен фонд ще се свие тази година.

Изненадата на потребителските разходи

Миналата 2023 г. ще бъде запомнена като една от устойчивите за американските потребители, тъй като хората отвориха портфейлите си повече, отколкото прогнозираха икономистите. Това се случи до голяма степен, защото американците влязоха в годината с повече пари, отколкото мнозина предполагаха, подкрепени от трилиони долари, изпратени в икономиката по време на пандемията.

Това доведе до огромно увеличение на излишните спестявания до степен, която обикновено не се наблюдава при рецесии, според Луцети. Тези допълнителни пари в портфейлите на потребителите доведоха до повече разходи, отколкото обикновено се очаква при излизане от рецесия, като тази, която се случи в ранните етапи на пандемията през 2020 г.

Добавете към това, че първоначалната оценка на правителството за спестяванията беше преразгледана по-високо миналата година и има ясна картина, че потребителите просто идват от по-силна позиция през 2023 г., отколкото много икономисти са моделирали.

"Допреди няколко месеца смятахме, че домакинствата ще изчерпят тази излишна ликвидност до края на тази година", каза икономистът от Wells Fargo Шанън Сийри. "И тогава ревизиите на данните показват, че домакинствата ще имат малко повече покупателна способност в това си качество."

Тези промени "направиха прогнозирането много предизвикателно", според Сийри.

Домакинствата и фирмите са "изолирани" от увеличения на ставките

Икономическите екипи на Wells Fargo, Deutsche Bank, Bank of America, EY и Jefferies наскоро казаха на Yahoo Finance, че са очаквали по-високите лихвени проценти да ударят потребителските портфейли по-бързо и по-агресивно, отколкото всъщност го направиха.

Обикновено нарастващата среда прави всичко по-скъпо. За американците е по-скъпо да теглят заеми. Ипотечните лихви се повишават. Цената на капитала за бизнеса също се увеличава. Това означава, че работодателите трябва да намалят разходите в други области като персонал, за да компенсират по-високите разходи за заеми.

Този път потребителите и фирмите бяха заключили ниски лихвени проценти преди или по време на пандемията и следователно не бяха изложени на сериозните увеличения, които започнаха през март 2022 г.

"Гледате тези много бързи увеличения на лихвите и приемате, че това означава, че ще има такива катастрофални въздействия върху икономиката", каза американският икономист от Jefferies Томас Саймънс.

"Но в действителност както домакинствата, така и корпоративният сектор са много по-изолирани от повишаване на лихвите, отколкото изглеждаше, и със сигурност, отколкото са били в предишните цикли на повишаване на лихвите, въз основа на това как финансират дейността си."

За Саймънс това ясно се прояви на жилищния пазар. Въпреки че лихвите по ипотечните кредити достигнаха най-високите си нива от повече от 20 години, като лихвите почти докоснаха 8%, малко американци наистина са платили тази ставка, тъй като пазарът на жилища ефективно замръзна. Анализ на Bank of America показа, че ефективната ипотечна лихва, която всъщност плащат собствениците на жилища, е по-близо до 4%.

Графика в икономическите перспективи на Bank of America за 2024 г. показва, че макар ипотечният процент да се е повишил с нарастващите лихвени проценти, действителният процент, който много американци плащат, се е увеличил незначително през последната година.

Това държеше потребителите "изолирани" от политиката, според главния американски икономист на Bank of America Майкъл Гапен. Агресивните ходове на Фед в началото на цикъла на повишаване на лихвените проценти, съчетани с постоянни призиви за рецесия от различни играчи в индустрията, накараха потребителите и бизнеса да се подготвят за скок в цената на заемите.

"Това е малко парадокс: колкото по-предпазливи стават хората, толкова по-малка е вероятността да се претоварите и да имате спад", каза Гапен.

И следователно "така наречената най-широко прогнозирана рецесия в историята на човечеството" сама по себе си може да бъде част от причината, поради която рецесията никога не е дошла, според Гапен, тъй като много потребители са били наясно, че лихвите ще се покачват.

Великобритания изпада в рецесия, но един бизнес я заобикаля

Великобритания изпада в рецесия, но един бизнес я заобикаля

Страната отчита най-високата инфлация от всички развити икономики

Отслабване на пазара на труда, което така и не настъпи

Икономиката на САЩ загуби повече от 9 милиона работни места през 2020 г., най-големият спад за календарна година в историята, според Бюрото по трудова статистика. Най-голямата загуба дойде в индустрията за отдих и хотелиерство, тъй като американците до голяма степен си останаха вкъщи, за да избегнат излагането на COVID и много фирми затвориха.

Това направи работата по прогнозиране още по-предизвикателна три години по-късно. Много икономисти очакваха по-високите лихвени проценти да ограничат бизнес активността и в крайна сметка да доведат до повишаване на нивото на безработица.

Но някои от секторите, засегнати най-тежко по време на пандемията, като свободното време и хотелиерството, все още се възстановяваха през 2023 г. и допринесоха за изненадващите печалби на пазара на труда, според Лузети.

В частния сектор анализът на Deutsche Bank показа, че 70% от работните места през тази година са в сферата на свободното време и хотелиерството, както и в здравеопазването и образованието. Премахнете тези и темпът на растеж на работните места ще бъде по-близо до темпа, който обикновено предшества рецесията, каза още експертът.

Добавянето на работни места, съчетано с липсата на съкращения на работни места, което много икономисти първоначално прогнозираха, доведоха до силен пазар на труда и исторически ниско ниво на безработица през 2023 година.

Икономистът от EY Лидия Бусур смята, че съкращенията, които мнозина очакваха, вероятно никога не са дошли, тъй като предизвикателствата при наемането на работа на фона на повторното отваряне на икономиката - и огромните инвестиции, изразходвани за привличане на таланти обратно в работната сила - все още са били най-важни за работодателите.

"Компаниите имаха наистина трудно време да привлекат правилния талант и да възстановят работната си сила след пандемията", каза Бусур. "И мисля, че това наистина беше фактор, за да видим компаниите наистина да държат на своята работна сила и най-добрия си талант в тази среда."

Освен това силният растеж на заплатите и нарастващото участие на работната сила накараха потребителите да имат повече пари за харчене през 2023 г., отколкото мнозина очакваха.

"Няма да получите рецесия в икономиката на САЩ, освен ако потребителят не направи крачка назад, а потребителят вероятно няма да направи крачка назад, освен ако пазарите на труда не отслабнат", каза Гапен.

Нормална година на хоризонта?

Икономистите са значително по-раздвоени относно това какво означава всичко това за 2024 г. Някои, като Гапен от BofA и екипът на Goldman Sachs, не виждат рецесия през следващата година.

Други, като Лузети от Deutsche Bank, все още очакват лека рецесия през 2024 г., тъй като изоставащите въздействия от кампанията за затягане на мерките на Фед карат компаниите да съкращават работници и да повишават нивото на безработица.

Все пак мнозина са съгласни, че краят на 2023 г. идва, когато икономиката е значително по-близо до нормалното си състояние преди пандемията. Разликата между отворените и наеманите работни места е на най-ниското си ниво от повече от две години.

Коефициентът на участие в работната сила се върна до нивата отпреди пандемията и значителните скокове на заплатите, наблюдавани по време на стегнатия пазар на труда след блокирането, се изпаряват.

Всичко това отразява връщане към нормалното, добре дошъл знак за една индустрия, която използва историята, за да си помогне да предвиди какво ще последва.

"2024 изглежда като икономика, която е на път да се нормализира", каза Лузети. "И да се надяваме, че тези типични взаимоотношения, които използваме като икономисти, започват да се проявяват отново и става малко по-лесно за прогнозиране."

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.