Спадът в разходите на домакинствата доведе до предвидими последици за икономиката на Германия, а именно свиване през през третото тримесечие. Bundesbank смята, че може да бъде началото на рецесия.

Брутният вътрешен продукт се е свил с 0,1% през третото тримесечие, според статистическата служба. Потребителските разходи са спаднали с 0,3% спрямо предходното тримесечие, докато държавните разходи са се увеличили, пише Bloomberg.

Докато страната се опитва да се възстанови от енергийния си спад през миналата зима, въздействието от по-високите разходи за заеми нараства и се вече се усеща. Германия е единствената голяма икономика, която според Международния валутен фонд ще се свие тази година.

Високите цени на енергията продължават да създават препятствия за огромното производство в Германия. Няколко големи индустриални фирми започнаха да намаляват разходите си, а производителят на химикали BASF SE планира да намали инвестициите с почти 15% през следващите четири години.

Високите лихвени проценти оказват влияние и върху търсенето, а пълното въздействие върху икономиката тепърва предстои. Облекчаване на паричните условия не се очаква скоро, въпреки забавяне на инфлацията до 2,9% през октомври, според Европейската централна банка.

Някои експерти дори смятат, че може да е необходимо още едно повишение на лихвените проценти.