Китай влезе в световната тройка на лидерите по добив на шистов газ заедно със САЩ и Канада.

Производството на шистов газ в Китай през 2016 г. е достигнало до 7.882 млрд. куб м, съобщи на пресконференция шефът на департамента към министерство на земеделските и природни ресурси Юй Хайфен, цитиран от международните агенции.

Китай започна изграждането на втората по големина ВЕЦ в света

Китай започна изграждането на втората по големина ВЕЦ в света

Височината на язовирната стена достига 300 метра

По думите му, благодарение на усилията през годините Китай е напреднал значително при търсенето, проучването и усвояването на шистов газ.

В Съчуанската падина и прилежащите към нея морски области е проучен геоложки запас от 764.3 млрд. куб м газ, от които 600.8 млрд. куб м са открити като залежи в шистови породи под фулинското находище в град Чунцин. Това означава, че Фулин става най-голямото шистово находище в света, с изключение на Северна Америка.

Очаква се, че към края на тази година в находището Фулин ще бъдат създадени производствени мощности със средногодишен обем от 10 млрд. куб м газ, съобщава агенция Синхуа.

Друго голямо находище с проучени запаси от 163.5 млрд. куб м се намира в района на Вей Юан-Чаннин, провинция Съчуан.

Едновременно с това се извършват проучвания в басейна на най-голямата река в Китай Янцзъ, където се очакват две големи бази за търговско усвояване на шистов газ - в горното и средно течение на реката.

Според по-ранно съобщение на китайското ведомство, данните за 2016 г. сочат, че добивът на шистов газ в страната се е увеличил със 76.3 % до рекордните 7.9 млрд.куб м. Китай планира годишното производство на шистов газ да достигне до 30 млрд. куб м през 2020 г. и до 80 до 100 млрд. куб м през 2030 г.

Сега на газа се падат 5.9% от енергийното потребление в страната. Очаква се, че през 2020 г. този дял ще нарасне до 10%, а през 2030 г. - до 15 %.

Китайската икономика показва признаци на забавяне

Китайската икономика показва признаци на забавяне

Активността в промишлеността и услугите спада