Източният комитет на германската икономика съобщи, че за септември 2023 г. Украйна за първи път в историята изпревари Русия по търговски оборот с Германия. Германската икономика е най-голямата в Европа и четвърта в света.

Така, най-голям търговски партньор на Германия по товарооборот през септмеври е Полша. Второ място в "списъка" на основните търговски партньори на Германия зае Чехия, трето - Унгария. Следващите основни търговски партньори на Германия, заемащи съответно от четвърто до седмо място, са: Румъния, Словакия, Словения и България.

Според доклада на комитета, Украйна е на осмо място в "списъка" на най-големите търговски партньори на Германия, а Русия е на девето място. Търговският оборот на Украйна с Германия през септември възлиза на 840 млн. евро, докато обемът на търговията с Русия за същия месец е 810 млн. евро.

Германската BASF отчете нетна загуба

Най-голямата химическа компания в света отчете нетна загуба

Компанията съкращава капиталовите си разходи

По думите на ръководителя на Източния комитет на германската икономика Катрина Клаас-Мюлхойзер, Германия възнамерява да увеличи обема на търговския оборот с всички свои партньори. За целта е необходимо "последователно отстраняване на външноикономическите пречки, и да не се създават нови", подчертава тя.

"В частност, необходимо е да се осигурят отворени граници за движение на стоките. В тази връзка сме твърде обезпокоени от дългото време за изчакване на камиони на полско-украинската граница и скорошните блокади от полските превозвачи", добавя ръководителят на Източния комитет.

Източният комитет на икономиката на Германия е една от най-големите бизнес организации в страната. Основан е през 1952 г. като колективен орган на редица основни предприемачески обединения в страната. Комитетът със седалище в Берлин, като сега обединява повече от 350 германски бизнес структури, предимно от средния бизнес.

Индустриалното производство на Германия продължава да се свива - за 4-ти пореден месец

Индустриалното производство на Германия продължава да се свива - за 4-ти пореден месец

Най-голям е спадът във фармацевтичния сектор