Изменението на климата, включително липсата на зима, се оказва твърде голямо предизвикателство за реколтата от маслини в Гърция. В средата на ноември температурата в района на Халкидики в Полигирос, Северна Гърция, все още са над 15 градуса по Целзий. Там има изобилие от маслинови полета.

"Смятам изменението на климата за основното предизвикателство през този сезон", казва Никос Аноиксас, член на борда на Doepel, гръцката национална професионална организация на млекопроизводители, цитиран от Daily Sabah.

По това време температурите трябва да са 10 градуса по Целзий. Според експерта годината вече е загубена и се прогнозира, че и следващата ще бъде подобна. Фермерът не си спомня да е виждал по-неблагоприятни метеорологични условия като тези, които неговият район е преживял тази година, или толкова слаба реколта, както сега.

Топлото време е засегнало около 6 милиона дървета в региона, според производители и експерти. Другите гиганти за производство на маслини в Европейския съюз Италия и Испания, също са изправени пред подобни проблеми, което кара цените да вървят нагоре.

Испания е най-големият производител на зехтин в света и претърпя много трудна година през 2022 г., а сушата тази година усложни проблема.

В Италия тазгодишната реколта от маслини е намаляла с около 80%, според производителите.

По данни на ЕС световното производство на зехтин ще спадне с над от 26% през 2022-2023 г. в сравнение с година по-рано, до малко над 2,5 милиона тона.

В самия ЕС се очаква производството да спадне с 39%.

От Халкидики идват около половината от ядливите маслини, произведени в Гърция. Според регионалната търговска камара над 20 000 местни производители отглеждат 330 000 акра маслинови дървета в района, произвеждайки средно между 120 000 и 150 000 тона трапезни маслини годишно. Над 150 компании са ангажирани с преработката и маркетинга на маслините, а повече от 90% от произведените продукти се изнасят по целия свят в Бразилия, Китай и Австралия.

Тази година е различни - в много случаи производителите казват, че си струва труда да приберат дори реколтата от имотите си. В местното звено за преработка на маслини, което също обработват маслини от цялата страна, ръководството коментира, че производството е намаляло с поне 60%.

Проучване за изменението на климата за района на Халкидики през януари показа, че местната средна температура с ще се повиши с 1,5 до 2 градуса по Целзий през следващите години, според най-добрия сценарий. В най-лошия случай може да е 3 градуса.