Испания представи план за харчене на на 140-те млрд. евро от Европейския съюз, като според премиера Педро Санчес това е "най-голямата възможност от влизането на Испания в ЕС".

През следващите пет години правителството ще инвестира директно около половината от масовия приток на финанси, докато другата половина ще отиде за стратегически заеми, казва премиерът Санчес.

За този период ще се разпределят 70 милиарда евро в 20 основни инвестиционни направления като образование, научни изследвания, развитие, електрификация на пътищата, модернизация на публичната администрация , преструктуриране на здравеопазването, реформа в правосъдието, насърчаване на зелената икономика и т.н.

6,8 милиарда евро са предвидени за обновяване на жилищни сгради, 4 милиарда евро за дигитализация на малки и средения бизнес и 4 милиарда евро за внедряване на 5G технология.

Планът е от над 200 мерки, от които 102 са за реформи и 110 за инвестиции. Всички ще се фокусират върху четирите основни трансформации, които правителството си е поставило за цел: екологичният преход, дигиталната трансформация, социалното и териториалното сближаване и равенството между половете.

През следващите 2 години се предвижда създаването на 800 000 нови работни места и намаляване на младежката безработица.

Според Санчес инвестиции на стойност 70 млрд. евро ще имат незабавна въздействие върху създаване на работни места тази година.

Лидерът на социалистическата партия заяви, че най-големият план за публични инвестиции в новата история ще модернизира испанската икономика по-интензивно отвсякога или поне откакто страната се присъедини към Европейския съюз през 1986 г.,

"Този ​​план е най-голямата възможност за Испания от приемането ѝ в ЕС", заяви премиерът на Испания, цитиран от el pais.