Може би за някои хора градът Кигали звучи напълно непознато. Но за Африка столицата на Руанда е надежда за континента да създаде свой модерен технологичен хъб. Именно това е и приоритет на властите в страната, където през октомври беше представен първият произведен в Африка мобилен телефон.

С него Руанда показа, че има с какво да впечатли технологичния свят, като устройството се появи на пазара с редица съвременни инструменти, като сензор за пръстов отпечатък, с който се отключва дисплея. И какъвто може да бъде намерен рядко при останалите модели, които се продават в Африка.

Усилията на властите в Руанда вече дават видими резултати, като в столицата вече има редица технологични инкубатори, кампус на щатския колеж Mollon, както и местни старт-ъпи, разработващи продукти като дронове и платформи за дигитални разплащания, разказват в свой репортаж от Fortune.

В Руанда са пуснати първите произведени в Африка смартфони

В Руанда са пуснати първите произведени в Африка смартфони

Само 15% от населението на страната има умно устройство, което поражда очаквания за експлозивен ръст на пазара

По думите на президента на страната Пол Кагаме неговата основна задача по време на управлението му е да превърне родината си в "африканския Сингапур". Страната уверено върви по този пък, като според някои анализатори тя вече си е спечелила статут поне на "африканската Естония".

Държавата успява да привлече интереса на инвеститорите в ИТ сферата с условията, които предлага на компаниите. Тя, например, се нарежда на 38-о място в класацията на Global Financial institution за правене на бизнес, като се представя най-добре сред останалите африкански страни. Освен това по този показател тя изпреварва държави като Холандия (42-о място), Индия (63-то място) и Бразилия (124-то място).

Безспорно Руанда е успяла да намери правилния път към превръщането си в един от бъдещите технологични хъбове на континента. И може би един от най-добрите примери в тази посока е именно производителят на вече споменатите мобилни телефони - местната Mara Staff.

Първият автомобил местно производство в Руанда е готов

Първият автомобил местно производство в Руанда е готов

Какъв е той?

Със своите два модела, продаващи се за съответно 159 и 229 долара, тя успява успешно да се конкурира с бюджетните модели на Samsung, Huawei и Transsion.

Бизнес моделът на производителя се оказва успешен. Наред с базата си в Кигали, където работят 200 души, тя вече има и завод извън Руанда. Той се намира в Южна Африка, а в бъдеще е планирано отварянето и на такъв в Нигерия.