След като насочи вниманието си към китайската стомана и канадския дървен материал, президентът на САЩ Доналд Тръмп намери нова мишена за сложната си търговска политика. Този пък американският държавен глава се насочва към испанските трапезни маслини.

Търговското ведомство проучва дали Испания прави дъмпинг при вноса на своите маслини отвъд Океана - по-специално черните видове, използвани в сандвичи, салати и пици, пише Bloomberg. Става дума за подозрения, че производителите предлагат на по- ниски от реалните цени продуктите си в САЩ. Този ход подтикна намесата на Европейската комисия в подкрепа на нейните производители и предизвика критики.

Проучването е най-новата част в нарастващия списък на продуктите, които влизат в полезрението на САЩ, вариращи от стомана и алуминий до млечни изделия, дървен материал и царевица.

Снимка 306734

Източник: Bloomberg

Пазарът на трапезни маслини е малък в сравнение с останалите. И все пак за Испания, която е производител номер 1 в света, САЩ са най-голям клиент, който представлява 24% от износа на маслините в страната.

Разследването може да доведе до налагането на наказателни тарифи по-късно през тази година, което би могло да донесе затварянето на испанския маслинов внос.

За Испания САЩ са решаващ пазар и потенциалните ограничения могат да струват на местната промишленост 350 милиона евро в рамките на пет години, според асоциацията на износителите Asemesa.