Броят на електромобилите в света ще се увеличи до 145 милиона до края на десетилетието. За сравнение сега има около 11 милиона електромобила в световен мащаб. Бързото навлизане може да застраши търсенето на милиони барели петрол всеки ден, пише Guardian.

Доклад на Международната агенция по енергетика гласи, че до 2030 г. може да има 230 милиона електрически превозни средства по света, ако правителствата насърчават производството на електрически превозни средства.

Първият глобален доклад на МАЕ за електрическите превозни средства установява, че продажбите през първото тримесечие на 2021 г. са над 2,5 пъти повече в сравнение със същия месец на миналата година.

Все по-агресивното навлизане на електрическите автомобили в ежедневието на хората може да има значителни последици за петролните компании. Съгласно климатичните политики електрическите превозни средства биха могли да изтрият нуждата от повече от 2 милиона барела петрол на ден до 2030 г.

Според МАЕ през миналата година са са похарчени 120 млрд. долара за електрически превозни средства, което е с 50% повече от предходната година. Автомобилните производители предлагат на пазара 370 електрически модела, което е увеличение с 40% на годишна база.

18 от 20-те най-големи автомобилни производители - представляващи 90% от световната автомобилна индустрия дават заявки, че ще увеличат броя на предлаганите модели на електрическите превозни средства.