През юни са били съкратени 170,2 хил. работни позиции, тъй като рецесията в САЩ продължава да се отразява на икономиката, сочат данните от компанията за подпомагане на съкратени служители Challenger, Gray & Christmas. Според тях броят им все пак спада с 57% на месечна основа, но се изстрелва с 306% на годишна.

Така, въпреки че икономиката вече е отворена и се прогнозираше нейното скоростно възстановяване, броят на молбите за обезщетения за безработица се задържа изключително висок.

Как държавата простреля пазара на труда в България

Как държавата простреля пазара на труда в България

Негативите от политиките тепърва предстои да се видят

"Започваме да виждаме, че ефектите от рецесията се разпростират и до компании, които първоначално не бяха директно засегнати от вируса", каза старшият вицепрезидент на компанията Андрю Чалинджър. "Същевременно компаниите, които опитаха да отворят, но успяха да привлекат само част от броя на клиентите си, който имаха преди кризата, затварят отново. От друга страна, притеснителен брой компании обявяват фалити."

Броят на новите молби за безработица се задържа на около 1,5 млн., понижавайки се от историческия си рекорд от края на март, когато те гониха 7 млн. В началото на юни около 30,6 млн. души са получили помощи за безработица в страната.

Колко крехка е съвременната икономика?

Колко крехка е съвременната икономика?

Властите изглежда не разбират, че блокирането на някои сектори оказва дълбоки и трайни ефекти върху цялото стопанство

Прогнозата е съкращенията да продължат, тъй като увеличаващият се брой на заболели и безработни сриват търсенето и предлагането. Именно коронавирусът е посочен като причина за съкращаването на 1,011 млн. позиции от общо 1,585 млн. които бяха свити през тази година.