Има нови признаци, които свидетелстват за негативното влияние на нестабилността на световните финансови пазари върху икономическия ръст в Европа, пише The Wall Street Journal.

Последните допитвания показват, че бизнесмените в 13те страни на Еврозоната са станали по-песимистични. Влошаващите се данни карат икономистите да снижават прогнозите относно темповете на повишение на БВП в региона.

Икономиката на Еврозоната е с обем от $11 трлн. Спад в Европа ще се отрази негативно върху Азия и САЩ, които в последните години демонстрират неочаквано високи продажби в Европа за последната година, което позволяваше да се компенсира спада в САЩ.

Според икономистите, по-ниският оптимизъм отчасти се дължи на тревогите, свързани с кризата на световните кредитни пазари, а също и с високите лихвени ставки, забавянето на ръста на икономиката на САЩ, излитането на курса на евро и високата цена на нефта.

Както бе съобщено по-рано, доверието на германските предприемачи към икономиката на страната, изчислявано от института Ifo, през септември падна до 104,2 пункта, минимално равнище за последните 19 месеца. Текущото значение на индекса говори за продължаващ икономически растеж, но е съществено понижение спрямо пика от април в размер на 108,6 пункта.

В понеделник изследователският институт IW понижи прогнозите за ръст на германската икономика през 2008 от 2.2% на 1.9%. Бе отбелязано негативното влияние на укрепването на евро и проблемните на финансовите пазари. Очаква се през тази година повишението на БВП на Германия да състави 2,5%.

Индексът на доверието на мениджърите по снабдяване неочаквано падна до минимума си за две години.

Икономист от Royal Bank of Scotland обобщава: трябва да се обърне внимание на тези две допитвания, защото те показват какво се случва в момента. Изглежда, че условията на кредитните пазари оказват влияние върху икономиката. Наскоро банката понижи прогнозата си за ръст на икономиката на Еврозоната от 2.1% до 1.7%. Goldman Sachs намали оценката си за икономическия подем за следващата година от 2.3% на 2%.

Опасенията на икономистите са разпалвани и от това, че снижаването на бизнес доверието ще доведе до съкращаване на разходите и работните места, докато безработицата в Европа е на най-ниско равнище от много години насам.

В същото време има и много положителни индикатори. Във втпорник Франция съобщи, че потребителските разходи в страната през август са нараснали по сравнение със същия месец на предходната година с 3,6%, докато експертите предвиждаха четири пъти по-малко увеличение. Но се отбелязва, че тези данни още не отразяват влиянието на кредитната криза върху потребителите.