Четиресет и четири товарни кораба са заседнали в двете най-големи пристанища на Калифорния. Забавянето в разтоварването на пратките се дължи на недостига на работна ръка и блокиранията, свързани с COVID-19. Друг проблем е ръстът в пазаруването по празници. Данните от пристанището на Лос Анджелис сочат, че корабите чакат по над 7 дни, за да бъдат разтоварени, пише Business Insider.

На Калифорнийските пристанища в Лос Анджелис и Лонг Бийч пристига една трета от вноса в САЩ. Основният внос идва от Китай, а по време на пандемията задръстванията стават сериозни.

Част от проблема се корени и в това е, че корабите са двойно или тройно по-големи от тези, които се използват преди 10 или 15 години, смятат експерти.

Задръстването идва на фона на един от най-натоварените месеци за търговско-американските отношения между САЩ и Китай, пише Bloomberg.

Според изчисления на превозвачи "пътуванията сега отнемат 30 дни повече, в сравнение с няколко назад, заради задръстванията в пристанищата, закъсненията при обработката на контейнерите и други фактори".

Експертите от индустрията очакват връщане към към нормалните нива на работа не по-късно от 2023 г.