Новото правителство на Румъния е на път да въведе най-голямото увеличение на пенсиите в страната от 30 години насам. В рамките на бюджета за следващата 2020 година, въпреки страховете, че страната ще надхвърли прага за бюджетен дефицит и може да понижи кредитния си рейтинг, либералния кабинет планира увеличение на пенсиите в размер на 40%.

Според плана правителството също така ще увеличи събираемостта на данъците и ще намали бюджетните разходи, за да спре увеличаването загубите по бюджета. Обещанията са управляващите са да намалят дефицита от 4,4% сега до 3,6% от брутния вътрешен продукт (БВП) следващата година.

Анализаторите обаче са скептични относно плана за северната ни съседка и предупреждават, че ще следят внимателно проектобюджета за 2020 година, за да видят дали това обещание ще бъде спазено, пише Reuters.

Критиките не закъсняват. Според банкери увеличението на пенсии, и то по такъв начин, със сигурност ще бъде сериозен вътрешен проблем за икономиката на страната. По думите на главния икономист на Райфайзенбанк - Румъния Йонуц Думитру увеличението в такъв мащаб не съответства на актуалните икономически данни.

Възможно е и подобно увеличение да направи страната отворена към икономически рискове. Трябва да се имат предвид и демографските проблеми на държавата като застаряването на населението - очаква се след 2030 година броят на пенсионерите да се увеличи.

Румъния защити леята с по-малко от €1 милиард

Румъния защити леята с по-малко от €1 милиард

През миналия месец тя достигна рекордно дъно

По данни на ЕК бюджетният дефицит на Румъния може да достигне 6,1% от БВП на страната през 2021 година, в случай, че управляващите не предприемат допълнителните пенсионни мерки. А това е повече от два пъти над лимита от 3%, определен по критериите на ЕС. Следователно срещу Румъния може да бъде задействана процедура за по-голям дефицит - страната може да да ограничи достъпа си до структурните фондове на ЕС за продължителен период от време.

Това от своя страна може да повиши цената на кредитирането и да окаже натиск върху румънската лея. А румънската валута миналия месец удари невиждано досега дъно.

Премиерът Лудовик Орбан заяви, че правителство ще приложи разработваните пенсионни процедури. За да не се стигне до прекомерен дефицит обаче, той призова законотворците да бъдат по-внимателни с приемането на други законопроекти, които биха довели до по-големи разходи.

Увеличение от 40% на пенсиите в Румъния може да струва около 1% от БВП на страната през последното тримесечие на следващата година. Както анализаторът от Райфайзенбанк, така и други икономисти изчисляват, че догодина този процент ще скочи над 2,5% до 2,7%.

Някогашната "Гробница на буржоазията", която превърна Румъния в агро лидер в Европа

Някогашната "Гробница на буржоазията", която превърна Румъния в агро лидер в Европа

България също успя да увеличи износа си на пшеница и е трета в Европа след съседката си и след Франция

Към момента румънците взимат средна пенсия от около 305 долара, или 207 евро. Това са около 405 лева, а страната е почти на дъното на ЕС, както подсещат авторите на агенцията. Минималната пенсия в северната ни съседка е едва 163 долара, или 145 евро, което се равнява на 284 лева. И все пак в държавата има и специална пенсия, която получават десетки хиляди пенсионери, които са работили по-горна категория труд.

Централната банка на страната също е оптимист - финансовата институция отхвърли прогнозата на ЕС за бюджетен дефицит от 1% през 2021 година, защото планираните други финансови мерки ще наваксат съответното изоставане.

Данъчната система в Румъния осигурява събираемост от около 30% от БВП. Това е значително по-ниско от средното ниво в ЕС, което е около 46%. Северната ни съседа дава повече от 60% от тази сума за заплати, пенсии и други социални помощи. И въпреки това ново правителство обещава и гарантира, че и 40-процентно увеличение е възможно.

Румъния национализира пенсиите, за да попълни дупката в бюджета си

Румъния национализира пенсиите, за да попълни дупката в бюджета си

Правителството обсъжда вариант да спре плащанията към втория стълб