Реколтата от зърно в Румъния тази година няма да бъде толкова впечатляваща като тази през 2021 година, но все пак надминава вътрешното потребление. Това позволява на северната ни съседка да изнася излишъка и да облекчи натиска върху световния пазар на храни, обяви министърът на земеделието на Румъния Адриан Чесною, цитиран от Romania Insider.

Припомняме, че през 2021 година Румъния събра рекордните 11,3 милиона тона зърно. Плодородните земи в страната често произвеждат два или три пъти повече от вътрешното потребление.

Каква реколта от зърно се очаква в ЕС и България през 2022 г.

Каква реколта от зърно се очаква в ЕС и България през 2022 г.

Новата реколта от пшеница в България се онява на 6,19 млн. тона

В резултат на това румънската държава е сред най-големите продавачи на зърно в ЕС. Румънският селскостопански износ достига и до Близкия изток, като Египет купува най-големия дял.

"Със сигурност ще имаме стабилно производство тази година, което означава, че ще имаме експортен излишък", заяви Чесною в интервю за Reuters.

Земеделският министър каза още, че нарастващите производствени разходи и относително по-лошото време за жалост ще попречат на Румъния да изравни рекорда от миналата година.

Излишъкът от зърно обаче не можеше да дойде в по-добър момент. Мелниците в Азия вероятно ще купуват пшеница от Франция и Румъния, защото реколтите в Украйна все още са блокирани от руски флоти и мини.

Според румънските власти излишъкът от зърно в страната ще облекчи част от натиска върху световната хранителна индустрия. Още една положителна новина е, че съхраняването на реколтата няма да бъде проблем за румънските фермери тази година, тъй като в момента има място за 29 милиона тона, като се разработват и още складови площи.

Турция очертава план за износ на зърно без да се махат мините от украинските пристанища

Турция очертава план за износ на зърно без да се махат мините от украинските пристанища

Има тежки преговори както с Русия, така и с Украйна, казват от турска страна