След като каза, че ще отнеме години за презареждане на стратегическия петролен резерв на САЩ (SPR), министърът на енергетиката на страната Дженифър Гранхолм заяви, че администрацията на Байдън планира скоро да презареди SPR.

По думите му администрацията на Байдън се надява да запълни празнината в резерва на по-ниски цени на петрола още тази година - при условие че е изгодно за данъкоплатците.

Цените на сортът WTI паднаха до под 70 долара за барел миналия месец, но бързо се повишиха до над 83 долара за барел. Миналия октомври администрацията обяви, че ще изкупува обратно суров петрол за SPR, в момент, в който цените са на или под 67-72 долара за барел.

ОПЕК хвана пазарите неподготвени. САЩ може и да вдигнат санкциите върху петролния сектор на Венецуела

ОПЕК хвана пазарите неподготвени. САЩ може и да вдигнат санкциите върху петролния сектор на Венецуела

За тези планове всъщност се говори отдавна

След освобождаването от стратегическите петролни резерви, запасите в националните резерви са намалели до 369,6 милиона барела - спад от 638 милиона барела в началото на 2021 г. и най-ниското количество суров петрол, съхранявано в запасите от ноември 1983 г.

Администрацията продаде 221 милиона барела суров петрол от SPR миналата година. Министърът на енергетиката обяви, че през 2023 г. ще бъде трудно да се запълни резервът на цена от 70 долара за барел.