Съставният индекс на мениджърските поръчки спадна до най-ниската стойност в историята си, започваща от 2005 г. Той се сринал почти двойно - до 27,5 пункта от 51,9 пункта, което показва, че както производството, така и услугите са в дълбока контракция.

Сривът е доста по-осезаем обаче в сферата на услугите, където индексът на мениджърските поръчки се понижава от 51,8 през януари до 26,5 пункта, което е и първото навлизане на индекса в сферата на свиването. Същевременно сред индустриалните компании индексът е спаднал "само" до 40,3 пункта (от 51,1 пункта месец по-рано).

Снимка 469893

Източник: Tradingeconomics

Замразяването на икономиката на страната, изразяващо се в срив на потреблението, туризма и производството, до което доведе епидемията от коронавирус, доведе и до свиване на новите мениджърски поръчки с рекорден темп. Карантините в много градове доведоха до недостиг на работна ръка, тъй като мобилността на служителите в някои региони от страната в момента не съществува.

Не е изненадващо, че покрай срива на услугите и производството бяха постигнати и други рекорди. Сред тях са понижаването на заетостта, която достигна най-ниската си стойност откакто се води статистика, и броят на неизпълнените поръчки. През февруари се наблюдават още срив на доставните и продажбените цени и на бизнес довериети.

Американски компании губят до половината от приходите си в Китай заради коронавируса

Американски компании губят до половината от приходите си в Китай заради коронавируса

Европейските дружества с бизнес в Поднебесната империя очакват значителен спад на приходите

Според Goldman Sachs икономическият растеж ще е пренебрежимо нисък през февруари, секторът на услугите да се възстанови поне леко през март. От банката посочват обаче, за тази част на икономиката може да отнеме значително повече време да бъдат ликвидирани последиците от коронавируса, отколкото за производството.