Саудитска Арабия преразглежда политиката си за налагане на такси на чуждестранни работници, след като повишаващите се цени натежаха на икономиката и допринесоха занапускането на чужденците, според източници на Bloomberg.

Макар че е малко вероятно таксите да бъдат напълно отменени, комисията на министрите се опитва да ги промени или преструктурира. Решение се очаква в рамките на седмици, според запознати лица, въпреки, че информацията не е официална.   

Ауад Ауалд, саудитският министър на медиите, отрече таксата да бъде преразгледана, съобщи правителственият Център за международна комуникация в имейл.

Обявена през 2016 г, политиката за налагане на такси за чуждестранни работници е част от усилията Мохамед бин Салман за увеличаване на приходите несвързани с нефтопроизводство - ключова цел на икономическия план за преструктуриране на икономиката. Тази промяна е непопулярна сред собствениците на предприятия в страна, свикнала да евтина чуждестранна работна ръка.

Отчасти в резултат на това стотици хиляди чужденци напуснаха царството последните 2 години, удряйки вече затруднената икономика, без положителни последици за високата безработицата в Саудитска Арабия.

Чуждите работници масово напускат Саудитска Арабия, но няма кой да ги замени

Най-голямата икономика в Близкия изток вече не е гостоприемна за чуждите работници

Икономиката на страната се възстановява твърде бавно

Целта на преглеждането на политиката е да се съчетаят фискалните нужди на правителството с даване на възможност на частния сектор да наема и да расте, според един от източниците.

След като икономиката на кралството се сви с 0,9% миналата година, правителството се стреми да стимулира частния сектор, който трудно се адаптира към някои от бързите политически промени на короната.

Проучване на анализатоли от Bloomberg показа, че брутният вътрешен продукт се очаква да се увеличи с 2,2% през тази година- скромно постижение в сравнение с темповете на растеж преди спада на цените на петрола през 2014 г., които подтикнаха Мохамед бин Салман да престурктурира икономиката с плана си, наречен "Визия 2030".

В момента са в сила два вида такси за чуждестранни работници. Първата се начислява за всеки член от семейството на чужденците и е въведена през юли 2017 г. Тя започва от 100 риала (27 долара) на месец за всеки човек и е планирано да се увеличава с 100 риала на година. Вторият вид такса е въведен през януари и се поема от фирми, които наемат чужденци, отчасти за да ги насърчат да наемат саудитци вместо това.

Откакто таксите влязоха в сила, много чужденци решиха да изпратят семействата си вкъщи, извън Саудитска Арабия, или напуснахазаедно с тях. Това засегна широк кръг от бизнеса, най-вече собствениците на ресторанти и телекомите. Междувременно, въпрекинапускането на чуждестранните работници, безработицата в Саудитска Арабия достигна до 12,9%, най-високото си ниво за повече от десетилетие.