Хиляди чужди работници напускат Саудитска Арабия, а масовото им изселване тепърва ще се задълбочава.

Докато компаниите се борят със забавянето на бизнеса, а властите налагат все повече такси на чужденците, най-голямата арабска икономика губи от привлекателността си за емигрантите, които в миналото се стичаха в нея, привлечени от петродоларите й, пише Bloomberg.

Броят на чуждестранните работници в кралството е намалял с 6% до 10.2 млн. души през първите 3 месеца на 2018 г. в сравнение с предходната година, като общият спад през последните 5 тримесечия е около 700 000 души, според официалните данни.

Чуждите работници намаляват през 5 поредни тримесечия

Чуждите работници намаляват през 5 поредни тримесечия

Загубите през първото тримесечие са в сектори като строителството, които обикновено са доминирани от нископлатени работници, но и в търговията и производството.

Данните обаче показват, че безработицата сред саудитските граждани се покачва леко до 12.9%, подчертавайки борбата за създаване на работни места, тъй като икономиката бавно се възстановява от най-лошото икономическо забавяне след финансовата криза през 2009 г.

Създаването на работни места за саудитците е приоритет на бъдещия крал Мохамед Бин Салман, който е движещата сила зад плана на страната да намали зависимостта си от петрола. Властите са си поставили за цел безработицата да спадне до 9% до 2020 г.

Саудитска Арабия инвестира милиарди долари в развлекателни проекти

Най-богатата на петрол държава влага милиарди в развлечения

Рияд иска гражданите му да почиват в страната

"Очакваме темпът на загуба на работни места за емигранти да остане повишен през годината", предвижда Мохамед Абу Баша, икономист от инвестиционната банка EFG-Hermes в Кайро. Той подкрепя прогнозата си с нарастващите такси, усилията за национализиране на работните места и "слабия" икономически контекст.

През юли 2017 г. правителството започна да налага месечна такса от 100 риала (26.7 долара) на чужденците. Таксата ще достигне 400 риала (близо 110 долара) месечно през юли 2020 г.

Брутният вътрешен продукт на кралството нарасва с 1.2% през първите 3 месеца в сравнение с предходната година, първият растеж от 5 тримесечия, след като цените на петрола се повишиха. Растежът в частния сектор обаче остана заглушен с 1.1%.

Саудитска Арабия започва да раздава пари на гражданите си

Саудитска Арабия започва да раздава пари на гражданите си

Целта е да ги компенсира за скока на цените на горивата и електричеството

Докато икономиката се възстановява от рецесията през миналата година, създаването на работни места вероятно ще изостане от икономическото възстановяване, смята Джон Сфакианакис, директор на икономическите изследвания в Центъра за изследване на Персийския залив.

"Таксите за чужденците с по-ниски доходи, както и по-големите усилия за национализиране на работната сила, правят страната икономически по-малко подходяща за чужди работници", обясни той.

Властите обаче могат да отпуснат някои от правилата. Правителството може да преразгледа плановете, които задължават повечето търговци на дребно да заменят всички чуждестранни работници със саудитци, като намалят квотата до 70%, според местния вестник Ал-Уатан.