Най-накрая може би е дошъл моментът, когато Марио Драги ще съобщи първите добри новини, откакто е на поста на президент на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Във вторник предстои той да представи прогнозата на финансовата институция за инфлацията в Еврозоната. Според икономисти, включили се в анкета на Bloomberg, за първи път ЕЦБ може да съобщи очакванията си за стабилни или дори нарастващи инфлация и растеж.

Някои от експертите очакват на срещата на Съвета на ЕЦБ във Виена тази седмица да не бъдат обявени допълнителни стимули за икономиката на Еврозоната.

Въпреки това те остават скептични, че сегашните резултати от програмата за изкупуване на държавни облигации ще бъдат достатъчни, за да достигне инфлацията заложеното като цел ниво от 2%.

На предходните три срещи от ЕЦБ орязваха прогнозите си за икономическия показател. Едва 9% от анкетираните икономисти обаче очакват допълнително намаляване на очакваното ниво на индикатора за 2016 и 2018 г. тази седмица. 11 на сто обаче са склонни да вярват, че ще има такова за инфлацията през 2017 г.