Световната банка влоши прогнозите си за българската икономика за тази и за следващата година. Това става ясно от новия пролетен икономически доклад на институцията, цитиран от световните агенции.

Световната банка очаква 1.5% икономически растеж през 2023 година, или с 0.2 процентни пункта по-малко спрямо предишната прогноза. За 2024 година прогнозира 2.8%, което е понижение с 0.5 пункта.

Институцията прогнозира икономическият ръст да се забави в синхрон с тенденциите в ЕС. Световната банка отчита, че се очаква инфлацията в страната да се забави, но фискалната позиция да се влоши.

Официално: Аджай Банга е единственият кандидат за ръководител на Световната банка

Официално: Аджай Банга е единственият кандидат за ръководител на Световната банка

Той има подкрепата на американския президент

В доклада се посочва, че бюджетният дефицит през 2023 година ще бъде 3.6% от прогнозния БВП, което означава България да влезе в процедура по свръхдефицит и да се отдалечи от еврозоната.

Прогнозата на Световната банка е следващата година вече дефицитът да се свие до 2.5%, а през 2025 година- до 1.4%.

Растежът може да бъде допълнително потиснат, ако България не успее да изпълни реформите, вградени в етапите от Плана за възстановяване, което ще доведе до замразяване или намаляване на предстоящите траншове, лишавайки страната от значителни ресурси.

Банката подчертава, че политическата нестабилност вече се отразява на перспективите за усвояване на еврофондовете и плановете за присъединяване към еврозоната.

Над половин милиард лева дефицит само за март

Над половин милиард лева дефицит само за март

Ще има ли трайна негативна тенденция?