Кандидатът на САЩ за ръководител на Световната банка (СБ), Аджай Банга, е единственият номиниран за поста, което проправя пътя за (много) вероятното му назначаване.

"В съответствие с установените процедури, изпълнителните директори ще проведат официално събеседване с кандидата във Вашингтон, и очакват да приключат с президентския избор своевременно", обяви Световната банка в свое изявление, съобщи БНР.

Роденият в Индия Банга сега е на 63 години и е натурализиран гражданин на САЩ. Миналият месец президентът Джо Байдън обяви кандидатурата му за наследник на Дейвид Малпас, който се оттегля предсрочно от председателството, "помрачено от въпроси, свързани с позицията му по отношение на климата".

В детските и младежките си години Банга живее в различни части на Индия, като преместванията са свързани със службата на баща му като офицер от армията.

Кариерата на Аджай Банга започва с индийския филиал на Nestle в началото на 80-те години на миналия век. Той прави успешна бизнес кариера в Индия, а по-късно се премества в Съединените щати.

Банга ръководи компанията за разплащания Mastercard в продължение на повече от десетилетие между 2010 г. и 2021 г., а също така е бил член на управителните съвети на Американския червен кръст, Kraft Foods и Dow Inc. Понастоящем той е заместник-председател на фирмата за частни капиталови инвестиции General Atlantic.

Джо Байдън иска бившият шеф на Mastercard да оглави Световната банка

Джо Байдън иска бившият шеф на Mastercard да оглави Световната банка

Заради опита му в мобилизирането на публично-частните ресурси

В изявление в подкрепа на кандидатурата му, американският президент Байдън заяви, че бизнес кариерата на Банга означава, че той е "уникално подготвен да ръководи Световната банка" и изтъкна "изключително важния опит на Банга в мобилизирането на публично-частни ресурси за справяне с най-неотложните предизвикателства на нашето време, включително изменението на климата".

По-рано Банга коментира, че иска да види по-голямо финансиране от частния сектор, което да помогне за справяне с финансирането на глобалните проблеми: "Няма достатъчно пари без частния сектор", каза тогава той.

След номинирането си Банга е на "обиколка за изслушване" в 189-те страни членки на СБ, за да събере подкрепа за кандидатурата си.