Според последната прогноза на Световната банка, брутният вътрешен продукт на Западните Балкани ще се понижи с 4,8% през 2020 г. спрямо миналата година, предаде Seenews. От институцията прогнозират също мерките срещу коронавируса да натежат допълнително върху възстановяването.

"Пандемията от коронавирус доведе региона на Западните Балкани до дълбока рецесия, при която се понижиха както вътрешното, така и външното търсене, в комбинация с удар върху веригите на предлагане, което създаде спад във всички шест страни през 2020 г.", посочват от Световната банка в съобщение.

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Всяка политика оказва последици в реалния живот, но те може да не са такива, каквито ни се иска

Косвеният резултат е удар върху пазарите на труда в региона, а освен това мерките срещу болестта може да доведат до унищожаване на скорошния прогрес в сферата на повишаването на стандарта на живот. Допълнителен негативен ефект оказват забраните на пътуванията и мерките за социално дистанциране.

"Както голяма част от западния свят, пандемията от коронавирус ще продължи да нанася тежки щети върху хората в Западните Балкани, което заплашва здравето и икономическото им добруване във всички шест страни", изтъкна директорът на региона към Световната банка Линда ван Гелдер.

Тя посочи, че мерките на правителствата са били правилни, тъй като мерките за подпомагане на заетостта са спрели част от негативните ефекти върху пазарите на труда. "Колкото и да е тежка ситуацията, тя щеше да е много по-мрачна, ако властите не бяха взели бързи мерки от началото на кризата."

Докладът посочва, че скоростта на възстановяването ще зависи от разпространението на заразата и от намирането на ваксина, която ще позволи нормализация на живота и икономическите дейности.

ЕБВР: ще има по-дълбоко икономическо свиване от очакваното и по-слабо възстановяване през 2021-а

ЕБВР: ще има по-дълбоко икономическо свиване от очакваното и по-слабо възстановяване през 2021-а

Производството в Централна Европа и балтийските държави се очаква да спадне с 4,4%

Ето как ще изглеждат динамиките при брутните вътрешни продукти в региона според Световната банка в проценти:

2020

2021

2022

Албания

-8.4

5.0

3.9

Босна и Херцеговина

-3.2

3.0

3.5

Косово

-8.8

3.7

4.9

Северна Македония

-4.1

3.6

3.5

Черна гора

-12.4

6.9

4.2

Сърбия

-3.0

2.9

3.3

Западни Балкани

-4.8

3.5

3.6

Както се вижда, според икономистите на институцията най-тежък ще е ударът върху Черна гора, която обаче ще премине и през най-скоростно възстановяване догодина. Разбира се, точно както досега прогнозите за "V-образно" възстановяване не се сбъднаха, нищо не навежда на мисълта, че през 2021 г. ще видим скоростен растеж, освен пожелателното оптимистично мислене.