Световните цени на пшеницата намаляват драстично, съобщават световните агенции. Анализаторите обясняват тази тенденция с очакваната добра реколта и възстановяването на украинския износ. В същото време руският износ е значително по-нисък, отколкото през предходните години. Експертите смятат, че цените са достигнали най-ниското си ниво и сега ще започнат плавно да се покачват.

В началото на март цените на пшеницата в световен мащаб достигнаха истински връх

Например цената пшеницата на Чикагската фондова борса в САЩ достигна $13.4 за бушел или $493 за тон. На 23 август за доставка през септември бе $7.9 на бушел или $290 за тон.

ЕС е изтеглил от Украйна 10 милиона тона пшеница и слънчоглед

ЕС е изтеглил от Украйна 10 милиона тона пшеница и слънчоглед

Според ЕК вносът на украинско зърно в ЕС действа добре на световния пазар

Цените на зърнените култури традиционно спадат в началото на новия сезон, който започва на 1 юли, обясняват експерти. Според тях текущият сезон не е изключение - цените са спаднали значително, а през август е имало известна стабилизация.

Спадът на цените беше улеснен от очакваното навлизане на пазара на нови количества зърно, а резервите от зърно от старата реколта останаха високи. Това допълнително притиска пазара, особено в Черноморския регион.

Кои страни са най-големите производители на пшеница в глобален мащаб през последните 20 години?

Кои страни са най-големите производители на пшеница в глобален мащаб през последните 20 години?

Повече от 80 страни произвеждат пшеница по света, но по-голямата част от световното производство на пшеница идва само от няколко