Броят на свободните работни места в Съединените щати през август се е увеличил до рекордните 7,14 милиона от 7,077 милиона през юли, според изнесените от Департамента по труда данни.

По този начин свободните работни места надхвърлят броя на безработните в страната, вече шест поредни месеца през тази година.

Броят на свободните работни места за пръв път е надхвърлил 7 милиона през юли тази година, а показателят отново се повиши през август, което е сигнал за стабилен икономически растеж и най-силния трудов пазар в САЩ от десетилетия насам, пише MarketWatch.

През март тази година броят на свободните работни места надхвърли броя на безработните за пръв път от следенето на тези данни през 2000 година. През август разликата между тези цифри достигна рекордните 902 хиляди. Според американското министерство на труда броят на безработните през същия месец е 6,23 милиона души.

Наблюдава се увеличение на свободните работни места в публичния сектор, както и в строителството, здравеопазването, финансовите и професионалните услуги. В сектора на търговията на дребно, в производствения сектор и в ресторантьорския бизнес броят на свободните работни места леко намалява през август, но остава висок.

Делът на самостоятелно наетите лица е на нивото от юли - 2.4% , максимално високо за последните 17 години.

Експертите отбелязват, че наблюдаваното високо ниво на напускащите по собствено желание е характерно за периоди на солиден и устойчив стопански подем, тъй като хората са по-склонни да променят работата си, когато са уверени в икономиката.

Американската икономика се очаква да създаде най-малко 2 милиона работни места до края на 2018-а, за осма поредна година. В резултат на бума на пазара на труда, безработицата в Съединените щати спадна до най-ниския от 48 години показател - 3,7%.