Търговията на дребно във Великобритания се срина този месец, след като търсенето спадна в следствие на обявените мерки против коронавируса, предаде Reuters.

Единствено при хранителните продукти не са отбелязани спадове в търсенето. Прогнозите за април са доста лоши - очаква се най-големият спад в продажбите от 2009 г. насам, съобщава Конфедерацията на британската индустрия.

"Това са тежки времена за сектора на търговията на дребно," каза икономистът на CBI Бен Джоунс. "При хранителните стоки наблюдава временно увеличение на търсенето поради коронавируса. Но много други търговци на дребно сериозно страдат, тъй като домакинствата отлагат несъществени покупки, а социалното дистанциране оказва голямо влияние на покупките", каза той.

Коронавирусът се смята и за доста голяма непосредствена заплаха за сектора на търговията с автомобили във Великобритания, след като търговците в цялата страна започнаха да правят планове за действие в извънредни ситуации, за да предотвратят разпространението му, пише онлайн изданието Automotive Management.

Марк Карни от Bank of England, заяви, че макар влиянието на вируса върху Обединеното кралство да е неясно все още, доказателства за въздействието върху Китай вече подсказват, че "посоката на икономиката е ясна".

Безпрецедентен ход на Великобритания към засегнатите от Covid-19 работници

Безпрецедентен ход на Великобритания към засегнатите от Covid-19 работници

Държавата ще покрива 80% от заплатите на служителите през следващите 3 месеца

През първата половина на февруари продажбите на автомобили в Китай - най-големият пазар на нови автомобили в света - претърпяха спад от 92%, тъй като разпространението на вируса се засили. Месецът в крайна сметка приключи с над 80% срив в продажбите.

Изпълнителният директор на Marshall Motor Holdings, Дакш Гупта, се съгласи, че коронавирусът е "най-голямата заплаха за сектора на търговията на дребно в момента". В интервю за изданието, след публикуването на годишните резултати на Marshall за 2019 г. Гупта казва: "Разбира се, ние можем да контролираме някои неща, но това, с което се занимаваме тук, е напълно непознато.

Докато доверието на потребителите често се измерва по отношение на финансовото здраве и състоянието на обикновеното домакинство в Обединеното кралство, търговците на дребно са в ситуация, в която трябва да направят всичко възможно за насърчаване на доверието на фона на заплахата от здравна криза.

Банки в Италия и Великобритания отлагат плащанията по кредити заради коронавируса

Банки в Италия и Великобритания отлагат плащанията по кредити заради коронавируса

RBS на Острова ще увеличи и кредитните лимити

Анализатори в автомобилния сектор заявяват, че "концентрацията трябва да бъде върху клиента и да се поддържа търсенето".

Според тях когато пазарът на автомобили в Китай се срина с 80% през февруари, проблемът не е бил неспособността на индустрията да строи автомобили или недостига на запаси, а по-скоро прекъсването на търсенето, тъй като хората останали вкъщи и дилърите били принудени да затварят. Според експертите трябва да се търсят решения в тази посока.