Белгийският град Антверпен е световно известен с изкуство, зашеметяваща архитектура и култура. През града минават едни от най-важните морски пристанища в света, големи пътни артерии, магистрали, свързващи други държави и градове с Околовръстния път на Антверпен. Европейският град е идеално разположен за международна търговия с Нидерландия на север, Германия на изток, Брюксел на юг и на запад Северно море.

Едва ли е изненада тогава, че в града се подготвя огромен инфраструктурен проект The Oosterweel Link, който не е съвсем световноизвестен, но въпреки това се класифицира като един от най-важните проекти в Европа.

Строителният проект е предложен за първи път през 1996 г. и има приблизителна стойност от 4,4 милиарда евро. Най-голямата в света видео платформа за строителство, инженерство и архитектура B1M го нарича един от "най-важните и по-малко известни мегапроекти в Европа".

Околовръстният път в града обаче не е завършен - и използването му стана печално известно със задръствания и още задръствания, разказва Express.co. Oosterweel Link може да реши проблема.

Проект за €260 милиона: Започва строителството на нова магистрала между Румъния и Сърбия

Проект за €260 милиона: Започва строителството на нова магистрала между Румъния и Сърбия

Ще бъде изграден и нов граничен пункт

Причината за забавянето на проекта може би се дължи на огромното предизвикателство - преминаване под река Шелд в града.

15-километровата магистрална връзка се разработва от Lantis и се състои от пет подпроекта, като сред тях са тунел Scheldt, възел Oosterweel, тунели на Canal и R1-Noord.

Договорът за създаване на връзката беше възложен на консорциума Temporary Trade Association COTU за изграждането на тунела Scheldt през юни 2020 г. Тунелът Scheldt е мястото, където левият и десният бряг на реката ще се срещнат.

Ян Баувенс, който е ръководител на проекта за консорциума,коментира: "Първо трябваше да изкопаем огромна яма, достигаща до 25 метра дълбочина. Това означава обезводняване на почвата. От момента, в който подготвихме тази строителна яма, можехме да започнем изграждането на същинския тунел. И това е, което изграждаме в момента", съобщава The B1M.

Магистрала за над $1 милиард, водеща до никъде, може да постави Черна Гора в дългова криза

Магистрала за над $1 милиард, водеща до никъде, може да постави Черна Гора в дългова криза

Примката около врата на управляващите в страната се затяга

Бъдещите тунели ще позволят на шофьори и велосипедисти да пътуват през Антверпен под земята. Основните строителни работи по проекта започнаха през февруари 2018 г. Цялата връзка Oosterweel трябва да започне да функционира до 2030 г.