Цените на петрола от еталонните световни марки в четвъртък се повишават след смесените резултати от вчерашната търговия. Това става на фона на продължаващото съкращаване на добива от участниците в пакта ОПЕК+ и американските санкции срещу Венецуела и Иран. От друга страна рекордният добив и ръстът на запасите от суровината в САЩ ограничават по нататъшния подем на цените.

Майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпват с 0,17 - до $66,16 за барел. В хода на търговията в сряда тези контракти се покачиха с 13 цента - до $65,99 за барел.

Котировките за американския еталон WTI с доставка април на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се покачват с 4 цента - до $56,26 за барел. Те за вършиха вчерашната сесия на ниво $56,22 за барел, с 34 цента по-малко от вторник.

Запасите от петрол в САЩ през миналата седмица са се покачили значително повече от очакваното - със 7,07 милиона барела, до общ обем от 452,9 милиона барела, съобщи енергийното министерство в сряда.

Добивът на суровината в САЩ остава на рекордно високото равнище от 12,1 милиона барела на денонощие, увеличавайки се с над 2 милиона от началото на 2018 година.

Петролът тази година поскъпна с над 22 процента благодарение на обещанията и мерките на участниците в споразумението за съкращаване на добива ОПЕК+. В тази посока подействаха и санкциите на САЩ сруще Иран и Венецуела.

Заедно с това се очаква отслабването на потреблението на суровината в Китай. За това сигнализират намалените прогнози за растежа на икономиката , както и спадът на най-големия автомобилен пазар в света.