Цените на петрола се стабилизират във вторник след ръста им с 1,5% през предишната сесия, когато инвеститорите активно влагаха пари в различни активи, очаквайки победа на Клинтън на президентските избори в САЩ.

Днес сутринта фючърсите за сорта Brent поскъпват с 0,35 процента до $46,31 за барел. Котировките за американския еталон WTI се движат около нивото $44,93 за барел, с 0.09 процента над предишната сесия.

Инвеститорите отново активно влагат в енергийния сектор, твърдят анализаторите на банка ANZ, разчитайки на проучванията, според които Клинтън изпреварва Тръмп в битката за Белия дом.

От друга страна трейдърите посочват, че слабите данни от Китай, излезели днес, натискат надолу петролните цени.Китай, който си съперничи със САЩ за световен първенец по внос на петрол, е закупувал зад граница по 6,78 милиона барела средно на ден през октомври. А това е с 12,9 процента по-малко от предходния месец и е минимален среднодневен обем за тази година.

Негативно влияние върху котировките на суровината продължават да оказват запазващите се съмнения в способността на ОПЕК да постигне работещо споразумение за съкращаване на петролния добив. И по този начин да спомогне за стабилизиране на пазара и цените, страдащи в последните две години от твърде голямото предлагане.