Цените на петрола от референтните световни марки продължават да падат в четвъртък след понижението в сряда заради данните на Министерството на енергетиката на САЩ за увеличаването на стоковите резерви в страната за четвърта поредна седмица.

Майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес а към 9,15 ч. българско време се търгуват по 67,68 долара за барел, което е с 0,31 долара под цената в края на предишната сесия. В сряда тези договори поевтиняха с $0,39 (0,6%) - до $68 за барел.

Цената на априлските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време е 64,27 долара за барел, което е с 0,33 долара под нивото в края на търговията в сряда. Вчера стойността на тези контракти се понижи с 0,2 долара (0,3%) - до 64,6 долара за барел.

Американското министерство на енергетиката обяви в сряда, че стоковите запасите от нефт в САЩ са се увеличили с 2,4 милиона барела миналата седмица. Експерти, интервюирани от Bloomberg, очакваха увеличение на петролните резерви с 2,7 милиона барела, респондентите на S&P Global Platts - с 400 хиляди барела.

Анализаторът на ClipperData Мат Смит отбеляза, че "преработването на суровината в американската рафинерия на крайбрежието на Мексиканския залив все още се възстановява от снежните бури в Тексас миналия месец".

"По-нататъшният растеж на нефтопреработвателната дейност трябва да доведе до връщането на тенденцията към намаляване на запасите в доклада през следващата седмица," - цитира анализаторът MarketWatch.

Въпреки тези "мечи" данни от американското министерство на енергетиката, пазарът остава оптимист относно перспективите за търсене на петрол, отбелязва S&P Global Platts. Ваксинацията срещу COVID-19 дава надежда за овладяване на пандемията, а глобалната икономическа активност набира скорост.

Проблемите с ваксинацията съществуват в Европа след спирането на ваксината AstraZeneca в някои страни. Анализаторите обаче очакват засилено пътуване и търсене на бензин и самолетно гориво в САЩ в резултат на успешната ваксинация.