Цените на златото скочиха над $1700 за унция за първи път от края на 2012 г., тъй като разрастващата се коронавирусна епидемия и падането на цените на суровия петрол, подтикнаха инвеститорите, да се обърнат към по-сигурни "убежища", пише Reuters.

Нарастващите опасения за коронавирус, особено в Италия, предизвикаха интерес към благородния метал. Третата по големина страна в еврозоната обяви строги ограничения за пътуване в няколко северни провинции, включително и на места, където живеят 16 милиона души, като Милано например. Броят на починалите от коронавируса  там се повишил от 233 на 366, пише Fxstreet.

Азиатските акции спаднаха, след като инвеститорите се обърнаха към облигации, заради икономическия шок от коронавируса, а петролът се понижи с повече от 20%, след като Саудитска Арабия намали официалната си пазарна цена.

Цената на златото може да скочи до 7-годишен връх, но няма да спре дотук

Цената на златото може да скочи до 7-годишен връх, но няма да спре дотук

Според анализатори има възможност за допълнително търсене и поскъпване на метала

И японската икономика се сви по-бързо от очакваното. Вирусът оказа влияние производството и повиши рисковете за рецесия.

Износът на Китай рязко се сви през първите два месеца на годината. Вносът също намаля. Вирусът доведе доведе до големи смущения в бизнес операциите, глобалните вериги за доставки и икономическата активност.