Дори и след като цената на златото стигна 7-годишен връх все още има място за допълнително поскъпване. И историята доказва това.

Скъпоценният метал записа значителен връх от началото на годината след като инвеститорите се обърнаха към сигурните активи. Пазарите са разтърсени от опасенията около разпространението на коронавируса и от това какъв ефект ще има то върху глобалния растеж.

Въпреки това златото все още остава малък процент от порфолиото на инвеститорите погледнато в исторически план. Нещо повече - жълтият метал е винаги предпочитан при рисковете от рецесия, пред каквито в момента са изправени едни от най-големите икономики.

На фона на нарасналото търсене общата стойност на притежаваното от борсово-търгуваните фондове (ETF) злато достига рекорд от 144 милиарда долара или ниво, невиждано от 2012 година насам, пише Bloomberg.

"Има място за допълнително търсене конкретно от страна на тези фондове", смята Бенджъмин Джоунс, който е стратег в State Street.

"По-малко от 10% от инвеститорите притежават злато и металът вероятно е с дял средно под 2% от всяко портфолио", посочва от своя страна Петер Грофкопф, който е главен изпълнителен директор на Sprott, специализирана в управлението на скъпоценни метали.

Възможностите за допълнително търсене и поскъпване на златото произтичат най-вече от натиска на епидемията върху глобалната икономика.

При пандемия от Oxford Econimics изчисляват, че това може да "изтрие" 1,1 трилион долара от световния брутен вътрешен продукт (БВП), като в такъв случай САЩ и Еврозоната ще влязат в рецесия още през първата половина на 2020 година.

Анализаторите все още не смятат, че има повод за опасения от спекулации на пазара на злато. "Сравнение между цените на златото и другите основни активи предполага, че металът все още е далеч от надценяване", смята стратегът в Deutsche Bank Михаел Суех. По неговите думи "номиналният пик" на златото ще бъде около 2700 долара.