Цените на петрола се продължават значително да повишават в петък сутринта след рязкото им покачване предишния ден от четири сесии, което бе причинено от рязкото отслабване на долара.

Към 9:20 часа българско време януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се търгуват по 96,04 долара за барел, което е с 2,37 долара по-скъпо от затварянето на предходната сесия. В четвъртък тези контракти поскъпнаха с $1,02 (1,1%) до $93,67 за барел.

Цената на фючърсите за американския петрол WTI за декември при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 88,48 долара за барел, което е с 2,01 долара повече от крайната стойност на предходната сесия. В четвъртък тези контракти поскъпнаха с $0,64 (0,8%) до $86,47 за барел.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес падна с около 2% след данните за рязко забавяне на инфлацията в САЩ. Потребителските цени (CPI индекс) в САЩ се повишиха със 7,7% през октомври в сравнение със същия месец на миналата година след ръст от 8,2% през септември. Така инфлацията се забави до минимум от януари и се оказа значително по-ниска от пазарните прогнози.

"Индексът на потребителските цени беше под очакванията и това облекчи някои от негативните фактори за петрола, като силния долар и страховете от по-агресивни повишения на лихвените проценти от Фед", каза Фил Флин, старши анализатор в Price Futures Group.

"В същото време несигурността относно коронавирусната политика на Китай остава. Струва ми се, че веднага щом видим признаци за началото на отварянето на китайската икономика, това радикално ще промени динамиката и ще тласне петрола цените нагоре ", добави експертът."